zmaina adresu dłużnika - pilne Bardzo proszę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 cze 2024, 11:59

Jestem OWD a właściwie byłam.Wierzycielka nie ma funduszu ale złożyła wniosek o podjęcie działań w swojej gminie,oni przesłali dok.do nas.
Podjęłam działania aż do wniosku o zatrzymanie prawa jazdy. Urząd Miasta jeszcze nie wydał decyzji o zatrzymaniu prawka bo gość nie odbiera korespondencji. Ustalają adres.
Otrzymałam dzisiaj pismo z informacją od wierzycielki, w którym podaje nowy adres dłużnika w innym mieście i dopisuje że tam zawozi dziecko więc gość tam przebywa.
Pytanie brzmi:
1. Czy mogę opierać się tylko na oświadczeniu wierzycielki na temat nowego adresu czy jeszcze dodatkowo weryfikować. Jeśli tak to gdzie, bo wierzycielka poinformowała komornika i Policję więc tam niczego nowego się nie dowiem nowego.
2. Jeśli mam kierować się tym oświadczeniem to czy ja wysyłam teraz do tamtej gminy wszystko co mam( wniosek o podjęcie działań ,decyzja uznająca za uchylającego, wniosek do prokuratury itd ?- kserokopie?) czy tylko jakąś informację co zostało w tej sprawie zrobione i że są teraz OWD>
Bardzo was proszę bo się pogubiłam a sprawa pilna
Beatty
Praktykant
Od: 08 sty 2024, 15:28
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 11 cze 2024, 12:07

Pierwsze pytanie, czy wydając decyzję o uznaniu on już mieszkał gdzie indziej?

1. tak, możesz się opierać na jej oświadczeniu
2. wg mnie wysyłasz wniosek o podjecie działań
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 11 cze 2024, 12:09

nie ma znaczenia że decyzja uznająca za uchylającego jest już wydana i w mocy?
I cała reszta postępowania zrobiona?
Beatty
Praktykant

Napisano: 11 cze 2024, 12:11

Całą procedurę aż do wniosku o zatrzymanie prawa jazdy zrobiła jak dłużnik jeszcze przebywał u nas.
Gość po prostu nie odbiera nic.
Ponieważ wierzycielka nie utrudnia mu kontaktów z dzieckiem to wie i informuje nas na bieżąco co dzieje się z gościem.
Beatty
Praktykant

Napisano: 11 cze 2024, 12:46

ktoś, coś?
Proszę
Beatty
Praktykant

Napisano: 11 cze 2024, 14:21

Ja bym nic nie wysyłała do organu gdzie teraz przebywa, u ciebie zakładam, że wszystko było poprawnie zrobione. Jedynie poinformowałabym starostę/prezydenta że jest nowy adres dłużnika, żeby nie bawili się w ustalanie mu kuratora do doręczeń i tyle.
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 11 cze 2024, 14:24

Dziękuję bardzo
Beatty
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU