Zmiana dochodu

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Kasjam93
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Zmiana dochodu

Post autor: Kasjam93 »

Jesli od stycznia obowiązuje nowe kryterium to można przyjąć wniosek rodziny, której wcześniej przekraczał dochod, a teraz mieszczą się w dochodzie ?
kania90
Praktykant
Zajmuję się: FA/Śr/CZP/BE/SS/DM
Kontakt:

Re: Zmiana dochodu

Post autor: kania90 »

Podpinam się pod pytanie, mam taką sytuację.
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Post autor: MadJack »

Wnioski po dniu 15 września można składać za zgodą kierownika jednostki (np. MOPS). U mnie przynajmniej tak się to praktykuje. Trzeba złożyć podanie do kierownika MOPS, tylko nie piszą, że chcą składać bo zmieniło się kryterium ale raczej ogólnie, że w związku z trudną sytuacją dochodową rodziny wynikającą z niskich dochodów. Zgodnie z ustawą jest w uzasadnionych przypadkach (art. 90n ust. 7 ustawy). Oczywiście jak pojawił się inny powód też można napisać. Koniec końców wszystko zależy od szefostwa. U mnie doszliśmy do wniosku, że nie ma co ludziom robić pod górę. Raz nie jest to jakieś masowe zjawisko, no i jak ktoś miał wcześniej np. 605,00 zł. na osobę wcześniej to nie znaczy, że był bogaczem który chce wyłudzać świadczenia zatem odmowa pomocy to zwykłe skurw^&&&syństwo.
KasiazOPSu
Stażysta
Zajmuję się: PS, ST
Kontakt:

Post autor: KasiazOPSu »

U nas ogólnie jest tak, że nie odmawiamy możliwości złożenia wniosku.
Najwyżej rozpatrzymy go negatywnie.
Odmówić złożyć nie można, klient ma do tego prawo.
ODPOWIEDZ