zmiana imienia dziecka

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
pracownik ops12
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

zmiana imienia dziecka

Post autor: pracownik ops12 »

Witam Wszystkich
Matka dziecka po trzech miesiącach od jego urodzenia zmieniła jego imię :shock:
Przyniosła odpis zupełny aktu urodzenia z nowym imieniem. Co dalej? Muszę z tej okazji wydać decyzję zmieniającą, a jeżeli tak to na jaki artykuł się powołać??
Pomóżcie proszę
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Re: zmiana imienia dziecka

Post autor: nowa11 »

na twoim miejscu, zrobiłabym kopię aktu i wpieła do akt, decyzji bym nie wydawała, bo to wciąż to samo dziecko.
Miałam taki przypadek tylko,że ze zmianą nazwiska i zrobiłam tak jak napisałam wyżej.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Nie ma podstaw do wydania decyzji zmieniającej, bo sytuacja rodzinna nie uległa zmianie, ani nie jest to okoliczność mająca wpływ na prawo do świadczenia. Jeżeli w osnowie decyzji przy imieniu i nazwisku wstawiasz datę urodzenia dziecka, to w ogóle nie widzę problemu. Tak jak napisała nowa11, to wciąż jest to samo dziecko, więc akt w akta i wszystko.
Gdyby natomist upierała się matka do zmiany decyzji (chociaż to mało prawdopodobne ;)), wtedy jak najbardziej art. 155 KPA
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
pracownik ops12
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: pracownik ops12 »

serdecznie dziękuję za odpowiedzi :) Miłego dnia
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt: