ktoś przynosi do Ciebie oryginał i kopię, a Ty po przeczytaniu oryginału, potwierdzasz że ta kopia jest zgodna z oryg.qazwsx pisze:witam, a jak się mają zmiany w Kpa odnośnie możliwości poświadczenia zgodności odpisu dokumentu z oryginałem przez upoważnionego pracownika organu prowadzącego postępowania? jak Wy to rozumienie?
art. 76a § 2b:
„§ 2b. Upoważniony pracownik organu prowadzącego postępowanie, któremu został okazany oryginał dokumentu wraz z odpisem, na żądanie strony, poświadcza zgodność odpisu dokumentu z oryginałem. Poświadczenie obejmuje podpis pracownika, datę i oznaczenie miejsca sporządzenia poświadczenia, a na żądanie strony, również godzinę sporządzenia poświadczenia. Jeżeli dokument zawiera cechy szczególne (dopiski, poprawki lub uszkodzenia), należy stwierdzić to w poświadczeniu.”,
Tu korzyść nić do rzeczy nie ma, pouczenie o prawie do zrzeczenia się prawa do odwołania jest od dziś obligatoryjnym elementem decyzji, więc tu się wiele zastanawiać nie trzeba.marcopolo pisze:pouczenie w decyzji o odwołaniu jest dalej idące i bardziej na korzyść klienta niż zrzeczenie się odwołania, to nie wiem czy pisać, bo będzie to z niekorzyścią dla klienta