Osoba ma przyznane KDR dla siebie , męża oraz dzieci w innej gminie teraz składa wniosek o przyznanie KDR dla dla siebie i pozostałych członków , którzy byli wcześniej jej posiadaczami.
Moje pytanie :
- czy musi najpierw anulować KDR w poprzedniej gminie?
- czy mogę jednak rozpatrzyć wniosek a KDR unieważni system z automatu?
Jak to u was wygląda?
zmiana miejsca zamieszkania
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: zmiana miejsca zamieszkania
spróbuj samemu anulować przyznając KDR bo się da, ale niestety nie zawsze, bo jak się nie uda, to cię SI KDR poinformuje o tym w trakcie, wtedy będzie trzeba będzie się dogadać z tamtą gminą, zadzwonić pogadać potem wysłać im pismo lub e-maila z prośbą o anulowanie konkretnych nr kart 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
dziękuję 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Sprawy Społeczne
- Kontakt:
Wg mnie jeżeli rodzina zmienia miejsce zamieszkania to w nowej gminie powinna widnieć jako "nowa rodzina" to po pierwsze. Po drugie mamy jeszcze art. 15 ust. 3 ustawy:[/b][/b] "W przypadku złożenia przez członka rodziny wielodzietnej wniosku o przyznanie nowej Karty w związku ze zmianą miejsca zamieszkania wójt właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej powiadamia o zmianie miejsca zamieszkania przez członka rodziny wielodzietnej wójta, który przyznał Kartę."GKas pisze: 22 lut 2023, 11:01 Osoba ma przyznane KDR dla siebie , męża oraz dzieci w innej gminie teraz składa wniosek o przyznanie KDR dla dla siebie i pozostałych członków , którzy byli wcześniej jej posiadaczami.
Moje pytanie :
- czy musi najpierw anulować KDR w poprzedniej gminie?
- czy mogę jednak rozpatrzyć wniosek a KDR unieważni system z automatu?
Jak to u was wygląda?
Unieważnienie to inna sprawa. Z naszej praktyki wynika, że różnie z tym wygląda w SI. Z reguły karty osób, które zamieszkały na terenie naszej gminy a miały wcześniej wydane karty na terenie innej gminy, system unieważnia dopiero w chwili odbioru u nas ich wersji tradycyjnych. A co z wersją elektroniczną ? szczerze mówiąc nie wiem...
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
z tego co pamiętam to miałem już parę różnych dziwny przypadków gdzie raz się udawało, a raz nie, ludzie też to mają gdzieś, nie będą jeździć przez pół Polski anulować kart, ale zawsze udało się dogadać z ludźmi prowadzącymi KDR, raz lepiej raz gorzej, ale na szczęście się udawało to załatwić 

"To err is human, to forgive is divine"
Oprócz zmiana miejsca zamieszkania - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Wniosek o duplikat KDR, przyznany w innej gminie
Podpowiedzcie
akt zgonu z Wielkiej Brytanii
3 dzieci, 1 z nich ma już kartę
uzupełnienie rodziny
Przekręt ze zwiększeniem limitów prądu na KDR?
jedno dziecko żyło dobę
błędne przyznanie karty dziecku
Brak nazwiska matki w rejestrze PESEL
1 z dzieci było w Domu Dziecka
karta dla drugiego rodzica??? czy przyznać ?
KDR
Dzieci do pieczy co z kartami rodziców?
przedłużenie dla studenta, gdzie upłynął termin 3 lata temu
Proszę o pomoc - Student, który wcześniej nie miał KDR
Uzupełnienie rodziny