Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 lip 2024, 14:31

Cześć kochani, wyjaśnijcie mi proszę... rodzina: Pani + partner życiowy + 3 dzieci (2 z poprzedniego związku kobiety i 1 z obecnym partnerem). Kilka lat temu Pani wraz z dziećmi miała przyznane KDR w pewnej gminie. Obecnie para zawarła związek małżeński a dzieci urosły i mają: 26, 17 i 9 lat. Rodzina przeniosła się do "mojej gminy". Pan przyszedł po wniosek aby dostać KDR jako nowy członek rodziny. Obstawiam, że tego nie mogę uczynić... Mogę utworzyć nową rodzinę i przyznać KDR: Pani i jej małżonkowi... dzieciom nie mogę przyznać bo nie mam trójki które spełniają warunki ustawy na dzień złożenia wniosku.... czy to znaczy że dzieci z powodu zmiany zamieszkania stracą KDR? (najstarsze już wyrosło z KDR ale pozostała dwójka mogłaby jeszcze korzystać...)
Aga645
Praktykant
Od: 16 sty 2019, 19:05
Zajmuję się: PS

Napisano: 22 lip 2024, 14:48

Aga645 pisze:
22 lip 2024, 14:31
Cześć kochani, wyjaśnijcie mi proszę... rodzina: Pani + partner życiowy + 3 dzieci (2 z poprzedniego związku kobiety i 1 z obecnym partnerem). Kilka lat temu Pani wraz z dziećmi miała przyznane KDR w pewnej gminie. Obecnie para zawarła związek małżeński a dzieci urosły i mają: 26, 17 i 9 lat. Rodzina przeniosła się do "mojej gminy". Pan przyszedł po wniosek aby dostać KDR jako nowy członek rodziny. Obstawiam, że tego nie mogę uczynić... Mogę utworzyć nową rodzinę i przyznać KDR: Pani i jej małżonkowi... dzieciom nie mogę przyznać bo nie mam trójki które spełniają warunki ustawy na dzień złożenia wniosku.... czy to znaczy że dzieci z powodu zmiany zamieszkania stracą KDR? (najstarsze już wyrosło z KDR ale pozostała dwójka mogłaby jeszcze korzystać...)

Zmiana gminy generuje konieczność wystąpienia z wnioskiem o przyznanie KDR w nowej gminie, więc rodzina powinna złożyć nowy wniosek: pani jako rodzic, partner jako małżonek rodzica + dzieci. Kierując się art. 6 ust 3. "Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej" tej dwójce dzieci karty bym przyznała.. system to przepuści, bo podobną sytuację miałam u siebie.

Pozdrawiam ;)
patpr77
Praktykant
Od: 07 maja 2024, 8:04
Zajmuję się: PR/KDR/PS

Napisano: 22 lip 2024, 15:25

Osobiście bym przyznała Panu, Pani oraz dwójce uczących się dzieci. Rodzicom jako małżonkom a dzieciom jako komuś kto już posiadał karty. Stare karty się automatycznie anulują w systemie jak wprowadzisz wniosek.
ktoś2115
Praktykant
Od: 13 lut 2024, 8:44
Zajmuję się: KDR,DO,DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x