Aga645 pisze: ↑22 lip 2024, 14:31
Cześć kochani, wyjaśnijcie mi proszę... rodzina: Pani + partner życiowy + 3 dzieci (2 z poprzedniego związku kobiety i 1 z obecnym partnerem). Kilka lat temu Pani wraz z dziećmi miała przyznane KDR w pewnej gminie. Obecnie para zawarła związek małżeński a dzieci urosły i mają: 26, 17 i 9 lat. Rodzina przeniosła się do "mojej gminy". Pan przyszedł po wniosek aby dostać KDR jako nowy członek rodziny. Obstawiam, że tego nie mogę uczynić... Mogę utworzyć nową rodzinę i przyznać KDR: Pani i jej małżonkowi... dzieciom nie mogę przyznać bo nie mam trójki które spełniają warunki ustawy na dzień złożenia wniosku.... czy to znaczy że dzieci z powodu zmiany zamieszkania stracą KDR? (najstarsze już wyrosło z KDR ale pozostała dwójka mogłaby jeszcze korzystać...)
Zmiana gminy generuje konieczność wystąpienia z wnioskiem o przyznanie KDR w nowej gminie, więc rodzina powinna złożyć nowy wniosek: pani jako rodzic, partner jako małżonek rodzica + dzieci. Kierując się art. 6 ust 3. "Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej" tej dwójce dzieci karty bym przyznała.. system to przepuści, bo podobną sytuację miałam u siebie.
Pozdrawiam