karta dla rodzica a interesy - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lip 2024, 9:47

witam, mam taką sytuację-"Tatuś" przypomniał sobie że ma syna z poprzedniego związku i chce się ubiegać o KDR(jest mu bardzo potrzeba do interesów). w wywiadzie do świadczenia wychowawczego(gdzie jeszcze Ośrodek realizował zadanie) mama dziecka (była żona)oświadczyła, że Tatuś od samego początku zajścia w ciążę aż po narodziny itd. nieinteresował się synem(nie wie nic o dziecku, kontakt maja tylko rodzice Tatusia i to oni płacą alimenty, to oni zabierają wnuka na wakacje itp.). Oczywiście była odmowa św. czy takiemu "Tatusiowi" należy się KDR? w posiadaniu mam stary wyrok (nie wiem czy jest nowy), gdzie owy Pan nie jest pozbawiony władzy, ma łożyć na syna itp.
Mama z dzieckiem mieszka na drugim końcu kraju.

Dzięki za wszelkie sugestie
pozdrawiam
kataberzyna
Praktykant
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 12 lip 2024, 14:18

Pan - jako rodzic trójki dzieci - ma prawo ubiegać się o KDR dla siebie. Nic nie piszesz o liczbie dzieci w rodzinie.

O KDR wnioskodawca ubiega się w gminie, w której zamieszkuje, a dziecko - jak piszesz mieszka z matką na drugim końcu kraju.

Mało szczegółów o składzie rodziny.

Pozdrawiam
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 15 lip 2024, 9:48

Pan ma dwójkę dzieci z obecnego związku. składa o KDR bo dowiedział się, że dzięki temu może szybciej i sprawniej załatwić sprawy w urzedach - nieruchomości. poza tym przypuszczam że nr PESEL nie miał (otrzymał go dziś "pod biurkiem") bo zdziwiony był że syn ma zmienione nazwisko!!! czy można jakoś sprawdzić czy pan nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej?!

pan do definitywny oszust - mam z nim do czynienia od kilkudziesięciu lat!
kataberzyna
Praktykant
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 15 lip 2024, 12:09

Powiem tak, Pan jest rodzicem 3 dzieci i może ubiegać się o KDR dla siebie.
Pod odpowiedzialnością karna podpisuje oświadczenie o władzy rodzicielskiej i tu nie możesz bawić się w detektywa czy jest pozbawiony władzy rodzicielskiej na swoje dziecko. Możesz go tylko uprzedzić, że jeśli jest inaczej to KDR mu się nie należy.
Dlaczego dziecko ma zmienione nazwisko? Czy w systemie PESEL Pan widnieje jako ojciec tego dziecka?
Jeśli system PESEL potwierdzi, że w przypadku tych 3 dzieci jest on ojcem to KDR mu się należny.
Takie jest moje zdanie.
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x