Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci
Cześć kochani, wyjaśnijcie mi proszę... rodzina: Pani + partner życiowy + 3 dzieci (2 z poprzedniego związku kobiety i 1 z obecnym partnerem). Kilka lat temu Pani wraz z dziećmi miała przyznane KDR w pewnej gminie. Obecnie para zawarła związek małżeński a dzieci urosły i mają: 26, 17 i 9 lat. Rodzina przeniosła się do "mojej gminy". Pan przyszedł po wniosek aby dostać KDR jako nowy członek rodziny. Obstawiam, że tego nie mogę uczynić... Mogę utworzyć nową rodzinę i przyznać KDR: Pani i jej małżonkowi... dzieciom nie mogę przyznać bo nie mam trójki które spełniają warunki ustawy na dzień złożenia wniosku.... czy to znaczy że dzieci z powodu zmiany zamieszkania stracą KDR? (najstarsze już wyrosło z KDR ale pozostała dwójka mogłaby jeszcze korzystać...)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PR/KDR/PS
- Kontakt:
Re: Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci
Aga645 pisze: 22 lip 2024, 14:31 Cześć kochani, wyjaśnijcie mi proszę... rodzina: Pani + partner życiowy + 3 dzieci (2 z poprzedniego związku kobiety i 1 z obecnym partnerem). Kilka lat temu Pani wraz z dziećmi miała przyznane KDR w pewnej gminie. Obecnie para zawarła związek małżeński a dzieci urosły i mają: 26, 17 i 9 lat. Rodzina przeniosła się do "mojej gminy". Pan przyszedł po wniosek aby dostać KDR jako nowy członek rodziny. Obstawiam, że tego nie mogę uczynić... Mogę utworzyć nową rodzinę i przyznać KDR: Pani i jej małżonkowi... dzieciom nie mogę przyznać bo nie mam trójki które spełniają warunki ustawy na dzień złożenia wniosku.... czy to znaczy że dzieci z powodu zmiany zamieszkania stracą KDR? (najstarsze już wyrosło z KDR ale pozostała dwójka mogłaby jeszcze korzystać...)
Zmiana gminy generuje konieczność wystąpienia z wnioskiem o przyznanie KDR w nowej gminie, więc rodzina powinna złożyć nowy wniosek: pani jako rodzic, partner jako małżonek rodzica + dzieci. Kierując się art. 6 ust 3. "Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej" tej dwójce dzieci karty bym przyznała.. system to przepuści, bo podobną sytuację miałam u siebie.
Pozdrawiam

-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR,DO,DM
- Kontakt:
Re: Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci
Osobiście bym przyznała Panu, Pani oraz dwójce uczących się dzieci. Rodzicom jako małżonkom a dzieciom jako komuś kto już posiadał karty. Stare karty się automatycznie anulują w systemie jak wprowadzisz wniosek.
Oprócz Zmiana miejsca zamieszkania a KDR dla dzieci - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
ukrainiec bez statusu UKR
Przekierowanie wniosku elektronicznego
Wniosek na kartę dużej rodziny
Powiadomienie wójta
Duplikat dla rodzica
Dyskietka KDR
Jak prawidłowo rozpatrzeć wniosek
jak udostępnić kartę elektroniczną
rozwód zmiana nazwiska
dzieci umieszczone w rodzinie zastępczej
czy dziecko zachowuje prawo do KDR?
obywatel Ukrainy
Rodzina repatryiantów z Kazachtanu - rodzice trójki, ale 1 dziecko mieszka w Niemczech i nie ma obywatelstwa polskiego
karta dla rodzica a interesy
Wycofanie wniosku o KDR i co dalej ?
niepełnosprawność a szkoła