zmiana nazwiska a decyzja w sw 500 plus - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 31 paź 2016, 13:45

Witam, czy jak Pani wyszła za mąż i zmieniła nazwisko (przyniosła akt) to zmianę tę robię poprzez wydanie nowej decyzji dot. tylko zmiany nazwiska? Bardzo proszę o pomoc i wiadomość jak robicie w przypadku świadczeń wychowawczych?
MagdaB.
Praktykant
Od: 30 wrz 2016, 14:03
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2016, 13:55

A czy Pan był cały czas w składzie rodziny bo np. jest ojcem dziecka? - Jak tak i zmienia się tylko nazwisko to : Ja nie wydaje decyzji zmieniającej. Zmieniam tylko w systemie na nowe nazwisko, by wypłata szła już na odpowiednie nazwisko i robię adnotację w teczce, ze w dniu tym i tym Pani zgłosiła zawarcie związku małżeńskiego, no i że nie ma to wpływu na wypłacane świadczenia wychowawcze. Dyskutowaliśmy w pracy na ten temat i pomiędzy innymi Ośrodkami i stwierdziliśmy że nie ma tutaj żadnej zmiany co miałaby wpływ na wypłacane świadczenie wychowawcze, ani utraty. Zatem dziwne byłoby wydać decyzję zmieniająca i w niej wpisać że zmienia się nazwisko z.... na... i tyle. Jeśli jeszcze miałoby to na wpływ na prawo do 500+ to wtedy owszem zmieniająca.
fiffi

Napisano: 31 paź 2016, 14:54

Musi być decyzja zmieniająca. Ja mam na zmianę nazwiska dziecka

postanawiam zmienić decyzję nr ...... z dnia w części dot. nazwiska dziecka w ten sposób, że nazwisko ......... zastępuje sie nazwiskiem ..........

uzasadnienie

decyzja nr .... z dnia ............ przyznano Panu .......... prawo do swiadczenia wychowawczego na dziecko ..............
w dniu ......... poinformowal pan tur. osrodek o zmianie sytuacji w rodzinie oraz zmianie nazwiska dziecka z ....... na ............. fakt ten potwierdzil pan odpisem zupelnym aktu urodzenia.

w zwiazku z powyzszym postanowiono jak w sentencji decyzji
ELZA

Napisano: 31 paź 2016, 14:56

Rozmawiałam z moim prawnikiem w tej sprawie i powinno się wydać nową decyzję. ( zmieniającą ). Głupota, ale no niestety,
ELZA

Napisano: 31 paź 2016, 15:36

dzięki bardzo, ale widzę, że opinie różne
MagdaB.
Praktykant
Od: 30 wrz 2016, 14:03
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2016, 15:57

fiffi pisze:nie ma tutaj żadnej zmiany co miałaby wpływ na wypłacane świadczenie wychowawcze, ani utraty. Zatem dziwne byłoby wydać decyzję zmieniająca i w niej wpisać że zmienia się nazwisko z.... na... i tyle. Jeśli jeszcze miałoby to na wpływ na prawo do 500+ to wtedy owszem zmieniająca.
jw
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 01 lis 2016, 23:09

Pytanie: w jaki sposób zmiana nazwiska z Kowalska na Nowak wpływa na prawo do świadczeń rodzinnych?? :shock:
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x