zmiana odpłatności za DPS - pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 lut 2018, 11:13

Klient umieszczony 9 stycznia br. w DPS. Jego dochodem był zasiłek stały i zas. pielęgnacyjny. ?Klient ubiegał się o przyznanie renty. W ubiegła środę rodzina dostarczyła mi decyzje z ZUS przyznającą rentę ze spłatą od dnia złożenia wniosku, czyli od 6 grudnia 2017r. Przeliczyłam w jakiej wysokości otrzymał świadczenie rentowe za grudzień, styczeń i luty, i co z tym fantem zrobić dalej? ZUS oddał nam zasiłek stały za styczeń, a w lutym już go nie wypłaciłam, bo miałam decyzję z ZUS. Czy teraz muszę przeliczyć odpłatność za styczeń biorąc rentę za grudzień? I tutaj będzie pierwsza decyzja zmieniająca. A później przeliczyć odpłatność za luty biorąc rentę za styczeń? I tutaj kolejna decyzja zmieniająca? Proszę o pomoc... To jest bardzo pilna sprawa
magnolia231
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 15:31
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 lut 2018, 11:16

Możesz to zrobić w jednej decyzji zmieniającej.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 01 mar 2018, 18:55

Zmiana decyzji zależy od daty rzeczywistej wypłaty renty. Jeśli wypłata (nawet z wyrównaniem) nastąpiła w lutym, to decyzję o odpłatności za DPS zmienia się od marca. Przy czym do dochodu w lutym nie wlicza się wyrównania renty, bo to jest dochód za dany okres - wliczany do tego okresu. Decyzji w pomocy społecznej nie wydaje się wstecz, a jeśli zgłosił terminowo zmianę dochodu, to nie ma świadczeń nienależnie pobranych. Wyrównanie jest więc "bonusem" dla klienta.
Przerabialiśmy u nas w OPS ten temat łącznie z kontrolującymi z UW, stosując się do takiej interpretacji z ministerstwa (takie zalecenie miałam w uwagach pokontrolnych).
elba
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x