Nikt nie robi harmonogramów spłat rat? Po 18 marca pisałam zgodnie z art. 481 par. 2 KC. znowu mam to samo pisać? Nie ma żadnego Obwieszczenia. Cały czas jest napisane że to Obwieszczenie z 2016 r. jest aktualne.
Naprawdę nie rozkładacie na raty nienależnie pobranych świadczeń?
Ale co mają raty do odsetek ? Ja odsetek nie wyliczam i nie wpisuje w decyzji NP. Mam tylko, że kwota w wysokości .... podlegają zwrotowi wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie i tyle. W uzasadnieniu mają, że jeżeli chcą mieć podaną kwotę odsetek to prosimy o kontakt i na dany dzień wyliczmy im odsetki tyle.
Rozumiem, ale jeśli ktoś pisze podanie o rozłożenie na raty to rozkładamy na raty i na każdy dzień spłaty raty liczymy odsetki. Nasza księgowa uważa, że rata musi być z odsetką. Np. jak ktoś ma decyzję o raty 500+ i potrącanie z bieżących świadczeń w ratach po 300,00 zł. to my wyliczamy np. 280 zł rata i na dzień potrącenia 20,00 zł odsetki i potrącamy 300,00 zł ze świadczenia. Dlatego ja mam problem przy każdej zmianie wysokości odsetek bo muszę zmieniać wszystkie decyzje. Czyli mam rozumieć że wszyscy liczą odsetki na dzień spłaty ostatniej raty?
Nie umiem Ci podać podstawy prawnej. Może 154 kpa ale to naciągane, bo rozłożenie na raty było na wniosek strony a zatem ustaliłeś jej prawo do rat. Jak miałbym taki problem to raczej zrobił bym pismo informującym księgowość i stronę, że w związku z zmianą wysokości odsetek, ustalone odsetki decyzją ... ulegają zmianie na ...