Zmiana organu właściwego a potrącenia nienależnie pobranych świadczeń - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 24 maja 2023, 14:23

Ośrodek pomocy przesłał nam dokumenty dot. zasiłku rodzinnego celem dalszej realizacji.
Mamy informację, że poprzedni OPS dokonywał potrąceń z wypłat SR z tytułu ustalonych nienależnie pobranych świadczeń (które zostały rozłożone na raty).
W przekazanych dokumentach OPS nie przesłał nam żadnych informacji odnośnie w/w sytuacji.
Osobie pozostała do spłaty większa część NP świadczeń.

W decyzji o rozłożeniu na raty wydanej przez poprzedni OPS jest napisane, że należność będzie potrącana z bieżąco wypłaconych świadczeń w wysokości 50zł miesięcznie do dnia całkowitej spłaty.
W przypadku braku możliwości potrąceń zobowiązano stronę do comiesięcznej wpłaty w/w kwoty.

Czy jako nowy organ właściwy również powinniśmy dokonywać potrąceń na podstawie decyzji innego organu? Co z odzyskanymi środkami?
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 maja 2023, 15:04

Jak przekazali niekompletne akta to dzwoń/pisz niech doślą resztę.

Jako nowy organ przejmujesz wszystko , zobowiązania, potracenia ,należności, egzekucje....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 25 maja 2023, 8:10

I odzyskane środki zostają u nas?
viena19
Referent

Napisano: 25 maja 2023, 9:21

viena19 pisze:I odzyskane środki zostają u nas?
Tak odzyskane środki wy rozliczacie tylko jest pytanie czy macie wspólny UW z poprzednim organem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 maja 2023, 9:56

Tak, ten sam ;)
viena19
Referent

Napisano: 30 maja 2023, 8:11

Rozmawiałam z pracownikiem poprzedniego OPS - zapomnieli o nienależnie pobranych świadczeniach. Wczoraj wpłynęło ich pismo z informacją odnośnie powyższego, należności głównej i odsetkach pozostałych do spłaty.
Poprzedni OPS napisał również, że mamy potrącać nienależnie pobrane wyegzekwowane świadczenie a następnie przekazywać na ich nr konta. Kto w końcu ma rozliczać te środki? Skąd to wynika?
viena19
Referent

Napisano: 30 maja 2023, 8:27

Art.20 ust.1 i ust.2 Organ właściwy realizuje zadania w zakresie świadczeń rodzinnych jako zadanie zlecone z zakresu administracji rządowej. Postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych prowadzi organ właściwy.

Art.25 ust.5 W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenia rodzinne, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania w celu jej dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania realizuje otrzymaną decyzję bez konieczności wydawania kolejnej decyzji oraz jest właściwy do jej uchylenia, zmiany oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.

Art.33 ust. 2c. Organ właściwy oraz wojewoda sporządzają sprawozdania rzeczowo-finansowe z wykonywania zadań z zakresu świadczeń rodzinnych.

A jaką podstawę prawną podał Ci poprzedni organ ? To, że napisali pismo nie znaczy, że mają rację. Ty rozliczasz środki bo to dy dokonujesz potrącenia a z uwagi na zmianę organu ich decyzje przypisujesz jako swój dług i wykazujesz do sprawozdaniach. Ja akurat prowadzę sprawę, która dotyczy NP w ramach koordynacji z innego Województwa. Poprzedni organ tak samo nie przesłał mi dokumentacji tylko pisma z ich UW bo dowiedzieli się, że osoba obecnie mieszka na moim terenie. Wniosłem o przekazanie dokumentacji do mnie. Poprzedni organ przesłał dokumenty a dług u siebie wyksięgował bo ja im napisałem, że obecnie to mój dług i ja go rozliczę. Część pieniędzy odzyskałem początkiem roku ale dopiero po pół roku zdołałem je rozliczyć bo się okazało, że pomiędzy Województwami nie można przelewać pieniędzy a poprzedni UW nie przekazał sprawy mojemu UW. Obecnie po 20 pismach do obu UW rozliczam ja kasę z moim UW.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 maja 2023, 8:44

Napisali, że zwracają się z prośbą o dokonywanie potrąceń wynikających z ich decyzji. Podali tylko art. 30 ust. 6 ustawy ŚR. Wolałabym nie przejmować tego długu :P Dziękuję za pomoc :)
viena19
Referent

Napisano: 30 maja 2023, 9:51

Ale to chyba nie jest kwestia wyboru.... to obowiązek/bagaż który dostajesz razem z klientem
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24

Napisano: 30 maja 2023, 10:12

No właśnie nie dostałam tego obowiązku, nie był to też mój wybór.
Tak sformułowane pismo otrzymałam z poprzedniego opsu - mam przekazywać im potrącone co miesiąc 50 zł.
Zastanawiałam się jak jest prawidłowo dlatego zapytałam :)
viena19
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x