Zmiana składu rodziny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 wrz 2023, 9:28

Proszę o pomoc, bo nie wiem czy dobrze mysle. Pani pobiera dodatek, w skladzie rodziny ona i dwóch doroslych synow. We wrzesniu jeden z nich trafił do więzienia. dodatek przyznany do listopada. Przeliczyć i ewentualnie uchylic? wg mnie liczy się stan rodziny z dnia skladania wniosku i wyplacam do konca normalnie. Ale nie wiem czy dobrze mysle?
GOPS85
Stażysta
Od: 21 mar 2017, 14:11
Zajmuję się: ŚW, ŚR

Napisano: 11 wrz 2023, 10:14

Nic nie robisz z tym.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 11 wrz 2023, 10:25

art. 7 ust. 10 Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 gru 2024, 10:58

Dzień dobry,
22.11 pani złozyła wniosek o DM, w składzie osobowym wpisała siebie i dwóch synów, 2.12 odbył się u pani wywiad, podczas którego wyszło, że od 29.11 jeden syn przebywa w ZK, a drugi też od 29.11 przebywa w Ośrodku Wychowawczym. Czy dobrze myślę, żeby wezwać panią do złożenia oświadczenia, że 1) na dzień składania wniosku synowie mieszkali z nią, 2) czy ponosi koszty związane z przebywaniem syna w Ośrodku Wychowawczym, jeśli ośrodek zapewnia całodobowe pełne utrzymanie, to nie liczyć go do składu i wtedy wydać decyzję dla 1-osobowego gospodarstwa? Decyzja odmowa na art.7 ustawy chyba nie, bo pani na dzien składania wniosku prowadziła gospodarstwo domowe z dziećmi, skład zmienił się przed wydaniem decyzji.
kampast152
Praktykant
Od: 20 wrz 2024, 12:28
Zajmuję się: dodatki meiszkaniowe

Napisano: 04 gru 2024, 12:14

kampast152 pisze:
04 gru 2024, 10:58
Dzień dobry,
22.11 pani złozyła wniosek o DM, w składzie osobowym wpisała siebie i dwóch synów, 2.12 odbył się u pani wywiad, podczas którego wyszło, że od 29.11 jeden syn przebywa w ZK, a drugi też od 29.11 przebywa w Ośrodku Wychowawczym. Czy dobrze myślę, żeby wezwać panią do złożenia oświadczenia, że 1) na dzień składania wniosku synowie mieszkali z nią, 2) czy ponosi koszty związane z przebywaniem syna w Ośrodku Wychowawczym, jeśli ośrodek zapewnia całodobowe pełne utrzymanie, to nie liczyć go do składu i wtedy wydać decyzję dla 1-osobowego gospodarstwa? Decyzja odmowa na art.7 ustawy chyba nie, bo pani na dzien składania wniosku prowadziła gospodarstwo domowe z dziećmi, skład zmienił się przed wydaniem decyzji.
Nawet jeśli na dzien składania wniosku mieszkali, to decyzja nie jest wydana. Dane we wniosku należy uaktualnić. Syna w ZK nie liczyć.
Oświadczenie wziąć, czy ponosi koszty związane z przebywaniem syna w Ośrodku Wychowawczym, jeśli ośrodek zapewnia całodobowe pełne utrzymanie, to nie liczyć go do składu i wtedy wydać decyzję dla 1-osobowego gospodarstwa.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x