czynsz? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 wrz 2023, 12:00

Hej, w dodatkach mieszkaniowych pracuje od miesiaca i trafila mi sie taka dosc ciezka jak dla mnie sprawa. Prosze o pomoc bardziej doswiadczone osoby.
pani zlozyla wniosek o dodatek. wynajmuje mieszkanie od osoby prywatnej ale mieszkanie jest spoldzielcze. wlascicielka mieszkania spisala oswiadczenie ze dodatek ma isc na spoldzielnie. i teraz moje pytanie jest takie: jak mam policzyć wydatek w postaci czynszu? przeliczyć metraż wg stawek gminnych? czy wziac czynsz z zaswiadczenia ze spoldzielni, w ktorym zawarta jest takze oplata za wode, smieci i ogrzewanie? Pani poza oplata do spoldzielni placi tez co miesiac osobie od ktorej wynajmuje. ktos podpowie????
Lagg85
Praktykant
Od: 11 wrz 2023, 11:55
Zajmuję się: dod. mieszkaniowe, stypendia, śr

Napisano: 04 paź 2023, 11:10

Witam
Mam taki sam problem może ktoś coś podpowiedzieć z góry dziękuję
Margolciamgops
Praktykant
Od: 31 sty 2022, 9:54
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 paź 2023, 11:57

Z tym czynszem to nie jest tak,że przelicza się te stawki gminne w sytuacji jak ktoś wynajmuje od osoby prywatnej i nie płaci czynszu do wspólnoty/spółdzielni ( bo wspólnota/ spółdzielnia tego czynszu nie nalicza)? Tak mi się wydaje.

W tej sytuacji którą opisujesz, do wniosku o dodatek mieszkaniowy wnioskodawca dołącza umowę wynajmu mieszkania (może być użyczenia), idzie do spółdzielni i oni wypisują mu wydatki ( w tym czynsz który wliczasz) i tak czy siak dodatek MUSI być przekazany spółdzielni, oświadczenie właścicielki ze dodatek ma iść na spółdzielni jest niepotrzebne.
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 04 paź 2023, 12:52

marzena123 pisze:
04 paź 2023, 11:57
Z tym czynszem to nie jest tak,że przelicza się te stawki gminne w sytuacji jak ktoś wynajmuje od osoby prywatnej i nie płaci czynszu do wspólnoty/spółdzielni ( bo wspólnota/ spółdzielnia tego czynszu nie nalicza)? Tak mi się wydaje.

W tej sytuacji którą opisujesz, do wniosku o dodatek mieszkaniowy wnioskodawca dołącza umowę wynajmu mieszkania (może być użyczenia), idzie do spółdzielni i oni wypisują mu wydatki ( w tym czynsz który wliczasz) i tak czy siak dodatek MUSI być przekazany spółdzielni, oświadczenie właścicielki ze dodatek ma iść na spółdzielni jest niepotrzebne.
Dodatek nie musi isć do Społdzielni. Wniosek moze potwierdzić własciciel mieszkania, czyli osoba pobierajaca opłaty. Ustawodawca zostawił furtkę. Bo skąd społdzielnia ma wiedzieć ile (i czy w ogóle) właściciel mieszkania pobiera czynszu? A ten czynsz musisz porównać do stawek gminnych przecież ...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x