zmiana składu rodziny, utrata dochodu i złożenie wniosku na - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 lut 2019, 9:20

Witam serdecznie,
Mam taka sytuację:
Pani złożyła wniosek na drugie dziecko w sierpniu 2018 roku.
Skład rodziny: Matka, córka z poprzedniego związku na która są przyznane alimenty od ojca, obecny partner i ich wspólne dziecko. Decyzja przyznająca na wspólne dziecko z września 2018 r.
Teraz Pani straciła pracę, rozstała się z obecnym partnerem i wniosła pozew o alimenty na drugie dziecko, na które jest wydana decyzja przyznająca.
Pani złożyła teraz wniosek na pierwsze dziecko i w skład rodziny nie wpisała ojca młodszego dziecka.
Co mam teraz zrobić?
Zmienił się skład rodziny. Alimenty na drugie dziecko nie są przyznane, a decyzja przyznająca jest. Nie wiem czy mam wezwać do uzupełnienia dokumentów i wstrzymać wypłatę do momentu doniesienia wyroku przyznającego alimenty w związku ze zmianą składu rodziny?
Co z tym wnioskiem na pierwsze dziecko? Czy ja mogę wykreślić Pana ze składu rodziny i już dzisiaj przyznać na to pierwsze dziecko skoro to nie jest ojciec tego dziecka?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2019, 10:30

ja wezwalabym pania do wyjasnien i zlozenia oswiadczenia od kiedy nie wychowuje dzieci wspolnie z ojcem drugiego dziecka - pod rygorem wstrzymania wyplaty świadczeńnia na to dziecko, na ktore jest ustalone prawo do swiadczenia, na kolejny wniosek jako osoby samotnie wychowujacej dziecko swiadczenie na pierwsze dziecko bym przyznala skoro są zasądzone alimenty. Jak przyjdzie i oswiadczy,ze od tego miesiaca nie wychowuje wspolnie - to wszczecie postepowania i uchylenie prawa do swiadczenia na to dziecko bez alimentow i niech zlozy nowy wniosek na to dziecko a ty wezwiesz ja wtedy do dostarczenia tytulu w terminie 3 miesiecy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

ZAMKNIJ

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem