ojciec za granicą, alimenty - czy koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 20 lut 2019, 13:09

Skład rodziny: Pani + dziecko + nowy mąż, który nie jest ojcem dziecka
Pani ma zasądzone alimenty na dziecko, pobiera fundusz alimentacyjny. Z racji tego, że jestem organem właściwym wierzyciela to wiem z pisma od komornika, który przeprowadził czynności terenowe, że dłużnik (ojciec dziecka) jest obecnie za granicą w celach zarobkowych.
Czy w takim przypadku mam robić do ŚW i ŚR zapytanie o koordynację?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 20 lut 2019, 13:41

art. 23a ust. SR: jeżeli osoba lub członek rodziny tej osoby przebywa poza granicami ..." ojciec dziecka nie jest już członkiem rodziny, więc nie badałabym koordynacji.
inspektor M
Praktykant
Od: 20 lut 2019, 10:21
Zajmuję się: SR, SW, DS

Napisano: 20 lut 2019, 13:44

błąd.
Jeżeli masz dane ojca, gdzie przebywa, gdzie pracuje to piszesz o koordynacje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 15:32

jakoś nie do końca się z tym zgadzam
we wniosku Pani wpisuje - w skład mojej rodziny wchodzą i tu jest ona, dziecko i jej nowy mąż
w dalszej części ma zaznaczyć przebywam/ nie przebywam za granicą (dotyczy to także członków rodziny)
następnie jeśli zaznaczyła TAK to wpisuje kto i gdzie przebywa (trzeba podać dane członków rodziny przebywających za granicą)
i tu właśnie się robi problem, bo skoro Pani określiła kto wchodzi w skład jej rodziny to dlaczego teraz nagle ma wpisywać osobę, która nie wchodzi w skład jej rodziny
i wychodzi na to, że Pani określa skład swojej rodziny w jednym miejscu, a w dalszej części przypomina sobie, że jeszcze o kimś zapomniała, bo może wolałaby o nim nie pamiętać :)
a co jeśli Pani nie wpisze tego ojca dziecka - wezwanie do uzupełnienia wniosku czy jak?
jak dla mnie to takie rozwiązanie to tylko dla tych chętnych, tzn. takich Pań/Panów, którzy bardzo chcą się wykazać i pochwalić gdzie ich połowica się podziewa na świecie :)
FX
Stażysta
Od: 26 lis 2006, 11:40
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2019, 15:37

twoje zgadzanie się niestety nie ma nic do rzeczy (tez bym chciał by ta było). Ustawodawstwo tfu unijne się kłania, które ma prymat nad naszym (niestety). W UE, wystarczy, że oświadczy iż wychowuje dziecko i może taki tatuś/mamusia mieć ZR. Dlatego trzeba pisać do Wojewody
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2019, 9:30

W myśl przepisów unijnych ojciec/matka dziecka zawsze będą członkami rodziny,
sformułowanie "członek rodziny" we wniosku może być mylące dla wnioskodawcy :)
samo słowo "przebywa" tez jest mylące, bo nieraz mamy przypadki pracowników przygranicznych którzy normalnie zamieszkują w PL a dojeżdżają do pracy codziennie poza granicę kraju i oni nie rozumieją że musza zaznaczyć że przebywają poza granicami przecież oni tam tylko spędzają kilka godzin dziennie i nawet tam nie zamieszkują, a jednak w tych przypadkach mają zastosowanie przepisy o koordynacji
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 27 lut 2019, 11:18

Ja w swoim wzorze wniosku mam do zaznaczenia czy członkowie rodziny przebywają za granicą i oprócz tego czy drugi z rodziców niebędący członkiem rodziny przebywa za granicą. Pytanie co w sytuacji kiedy te (zazwyczaj Panie) mówią że nie wiedzą gdzie ojciec dziecka przebywa albo wiedzą, że przebywa a zaznaczają że nie przebywa?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x