Zmiana skryptu - O serwisie OPS.pl

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 sie 2006, 0:26

W związku z tym że rozpętała się dzisiaj burza z artykułem w pewnej gazecie, proponuję, aby forum zostało przeniesione na inny skrypt nap. phpbb, ipb czy vbulletin.
Jest tam wbudowany tzw. cenzor, nie przepuszczający wybranych słów, zazwyczaj przekleńst. Można ustawić również moderatorów, aby trochę odciążyli administratora.
~ogrod87

Napisano: 02 sie 2006, 1:02

alez forum ops.pl jest oparte o phpbb;
ma jedynie zmieniony wyglad, dopasowany do wygladu portalu, a dodatkowe \'bajery\' typu cenzor, mozliwosc pisania po logowaniu, avatary etc. sa po prostu niewłączone, bo staralem sie mechanizm forum uproscic az do przesady;

co do moderacji to jesli ktos jest zainteresowany moderowaniem jednego z dzialow forum spolecznie to prosze o kontakt na adres (warunkiem jest aby byl to uzytkownik portalu, ktory na swoim koncie ma co najmniej 50 postów na forum);

admin
Praktykant
Od: 01 sty 2009, 21:16
Zajmuję się:
Strona WWW: http://ops.pl

Napisano: 02 sie 2006, 10:01

nie znam \"od kuchni\" takiej roboty ale myślę, że moderowanie takiego \"materiału\" przez jedną osobę (nawet na pojedyńczy dzial!) to chyba trochę duże obciążenie (uczestnicy forum są dość \"aktywni\"). Czy nie byłoby zręczniej - praktyczniej gdyby były to np 2-3 osoby, które zorganizowałyby sobie pracę. Myślę też, że trzeba by wtedy ustalić jakieś standardy, które mialyby funkcjonować (może są ale jak pisałem - nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie).
~lotsy

Napisano: 02 sie 2006, 14:11

moderacja jest szalenie prosta a moderatorow moze byc wielu;

wyszczegolnionemu uzytkownikowi zarejestrowanemu w serwisie nadaje sie prawa moderatora i taki uzytkownik oprocz kopert przy poszczegolnych tematach widzi takze przycisk \'edytuj\', po kliknieciu ktorego ma mozliwosc albo zedytowania tresci postu albo przesuniecia go do innego dzialu; poszczegolne dzialy forum moga miec przydzielonych roznych moderatorow;
admin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2006, 11:32

Proszę nie kłamać, forum jest oparte na systemie CMS JPortal. Chyba Pan pomylił phpbb z językiem PHP w którym i jeden i drugi jest napisany. Na phpbb jest oparte forum np Computerlandu. Jest ono chyba najpopularniejsze w internecie. Z systemów CMS wykorzystują je np PHP-Nuke i Post-Nuke.

PS. Wątpię żeby komuś się udało dopasować wygląd phpbb do wyglądu tego forum :) Poza tym to byłoby strzaszne uwstecznienie całej jego funkcjonalnosci.
~x

Napisano: 08 sie 2006, 3:34

Nikogo nie oklamalem. Pan Paweł Jaczewski, autor systemu portalowego jportal, na ktorym oparte jest dzialanie serwisu ops.pl, tworzac swoj system portalowy w calosci wkleil w niego oryginalny kod forum phpBB jako modul; Jak Pan sam zauwazyl autorzy alternatywnych systemow CMSowych uczynili dokladnie tak samo (bo po co pisac od zera cos co juz jest napisane przez kogos i udostepnione za darmo); Tyle tylko ze jportal ma to zrobione \"ładniej\", bo forum przypomina wygladem portal; Chociaz z drugiej strony ta \"ladnosc\", cyzli integracja z serwisem przeszkadza, gdyz modul forum nie moze byc latwo zaktualizowany poprzez sciagniecie nowszej wersji phpBB; To przyklad na to jak estetyka nie zawsze idzie w parze z uzytecznoscia;
admin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2006, 13:07

Jezeli to prawda to Pan Paweł w takim razie strasznie okaleczył phpbb z jego funkcjonalności i zalet. Ale to moje zdanie. Mozna jeżdzić BMW a można jeździć BMW przerobionym na syrenkę bo mamy dom i ogród w stylu wczesny Gierek, żeby za bardzo sie nie odróżniało.
Czy jak pod maską syrenki będzie silnik BMW to będzie ona wygodniejsza? Moze nawet szybsza nie będzie, po przełożenia skrzyni biegów i zawieszenie nie dopasowane.
Ja do szaty graficznej to ni nie mam, chociaż prywatnie wolę czyste phpbb, ale brak tu podstawowych funkcji, jak bbcode, cytowanie, powiadamianie na e-mail o odpowiedzi itd, itp. Pożytek z rejestracji na forum jest praktycznie żaden, poza zbieraniem gwiazdek.
~x

Napisano: 08 sie 2006, 19:43

Prosze dokladniej zapoznac sie z korzysciami plynacymi z rejestracji:
https://ops.pl/login.php

pozdrawiam
admin
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2006, 23:12

no co do tego ze nikt nie moze sie podszyc pod mojego nicka akurat nie jest prawda;) czy sie zaloguje czy nie moge wchodzic na ten sam- normalnie powinno mi krzyczec ze ten nick jest juz zajety:)
kafi
Praktykant
Od: 20 kwie 2006, 21:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2006, 23:16

co do moderatorow- nie wiem czy to jest dobry pomysl aby moderatorem mogla byc kazdy staly powyzej ilus tam postow- bo tak bogiem a prawda wyjdzie na to ze pewien wesoly romek moze zostac moderatorem chociaz nie cieszy sie dobra slawa.....odradzalabym raczej ten sposob wylaniania osoby ktora badz co badz bedzie miala dosc duzy wplyw na zawartosc forum- jak by nie bylo ilosc nie zawsze idzie wparze z jakoscia....
kafi
Praktykant
Od: 20 kwie 2006, 21:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x