zmiana tekstu jednolitego - świadczenia rodzinne tj. Dz. U. z 2020 poz. 111 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 29 sty 2020, 13:29

OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 9 grudnia 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o świadczeniach rodzinnych
https://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 2255Lj.pdf
" Art. 81. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2020 r. ”

Skoro nie potraficie lub nie chcecie czytać, to może wydrukujcie sobie choćby tę część ww Obwieszczenia, oprawcie w ramkę i umieśćcie gdzieś na biureczku, najlepiej obok monitorka frontem do Waszych ocząt.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 29 sty 2020, 14:15

A ty sobie wydrukuj i przeczytaj, OBWIESZCZENIE o którym piszesz owszem jest z dnia 9 grudnia 2019r. ale zostało opublikowane w dniu 24 stycznia 2020r.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 sty 2020, 14:46

Krzysztof pisze:
29 sty 2020, 13:29
OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 9 grudnia 2019 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o świadczeniach rodzinnych

Skoro nie potraficie lub nie chcecie czytać, to może wydrukujcie sobie choćby tę część ww Obwieszczenia, oprawcie w ramkę i umieśćcie gdzieś na biureczku, najlepiej obok monitorka frontem do Waszych ocząt.
to czerwone to twoim zdaniem dzień , od którego mamy tekst jednolity ? no to żeś się teraz popisał :lol:
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2020, 15:43

kb pisze:
29 sty 2020, 14:46
Krzysztof pisze:
29 sty 2020, 13:29
to czerwone to twoim zdaniem dzień , od którego mamy tekst jednolity ? no to żeś się teraz popisał :lol:
Doświadczenie to nie wszystko - poczytaj mi mamo niżej:
" Po uchwaleniu ustawy, to znaczy rozpatrzeniu jej przez sejm i senat, marszałek sejmu przekazuje ją do podpisu prezydentowi RP. Prezydent podpisuje ustawę jeżeli nie budzi ona jego zastrzeżeń i zarządza publikację w "Dzienniku Ustaw". Ustawa wchodzi w życie po 14 dniach od jej opublikowania, chyba że jest określony inny termin jej wejścia w życie. "
Źródło: https://senat.edu.pl/senat/proces-legislacyjny/
Obwieszczenie z ogłoszeniem jednolitego tekstu ustawy o świadczeniach rodzinnych zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw w dniu 24-01-2020
ale jak wynika z ww Obwieszczenia zmiany w ustawie o świadczeniach rodzinnych weszły w życie od 1 stycznia 2020

Mnie nie musisz wierzyć, - wystarczy czytać ze zrozumieniem.

A w jakiej kwocie zamierzasz przyznawać rencistom świadczenie pielęgnacyjne - w pełnej kwocie, czy tylko różnicę między pełną kwotą świadczenia pielęgnacyjnego, a pobieraną kwotą renty ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 29 sty 2020, 16:14

oho, to teraz Obwieszczenie stało się ustawą :) Gratuluję pomysłu :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2020, 16:45

kb pisze:
29 sty 2020, 16:14
oho, to teraz Obwieszczenie stało się ustawą :) Gratuluję pomysłu :)
OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 9 grudnia 2019 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o świadczeniach rodzinnych
1. Na podstawie art. 16 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1461) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 2220), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych:

Ty udajesz, czy faktycznie masz jakieś zaćmienie, prawdopodobnie spowodowane przepracowaniem.
Może zmień dr / mentora.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 sty 2020, 9:15

Ale Królewna Balonowa ma rację :)
W Polskim systemie prawnym mamy:
konstytucję, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe, rozporządzenia, zarządzenia, uchwały.

Od 1 stycznia 2016 r. Marszałek Sejmu ogłasza tekst jednolity ustawy nie rzadziej niż raz na 12 miesięcy, jeżeli była ona nowelizowana. Ustawa może określić termin ogłoszenia tekstu jednolitego.

Tekst jednolity aktu normatywnego innego niż ustawa ogłasza się nie rzadziej niż raz na 12 miesięcy, jeżeli był on nowelizowany. Akt normatywny może określić termin ogłoszenia tekstu jednolitego.

Obwieszczenie w sprawie ogłoszenia tekstu jednolitego nie jest źródłem prawa, jednak jeżeli ogłoszono tekst jednolity aktu normatywnego, przy powoływaniu się na niego należy podać adres publikacyjny tego tekstu jednolitego. Jeżeli ogłoszono więcej niż jeden tekst jednolity, należy podać adres publikacyjny ostatnio ogłoszonego.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 30 sty 2020, 11:13

-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 sty 2020, 16:55

Nie no, Krzysztof, teraz to zaszalałeś! ;)
Samo obwieszenie składa się z 2 ustępów oznaczonych cyframi 1. i 2. oraz każdy ustęp składa się z punktów oznaczonych cyframi 1); 2); 3) itd.

Ust. 2 pkt 9
2.Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia tekst jednolity ustawy nie obejmuje
9)art. 80 i art. 81 ustawyz dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818), które stanowią:„Art. 80. Ilekroć w przepisach odrębnych jest mowa o:1)ośrodku pomocy społecznej, należy przez to rozumieć centrum usług społecznych,2)kierowniku ośrodka pomocy społecznej, należy przez to rozumieć dyrektora centrum usług społecznych–jeżeli centrum usług społecznych powstało w wyniku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej.Art. 81. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2020 r.”.

A co do mocy obowiązywania to tekst jednolity z założenia nie wnosi nic nowego, tylko ujednolica (jak sama nazwa wskazuje) to co już jest. Wszystkie przepisy zawarte w t.j. obowiązują. Tekst jednolity jest ułatwieniem technicznym, że sprawdzamy sobie ten teks i nie szukamy potem zmian :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 30 sty 2020, 20:20

Stało się
Wziąłem z własnej nieprzymuszonej woli czynny udział w Waszym kabarecie NONSTOP.
:oops:
Muszę przeprosić wszystkie osoby uczestniczące w dyskusji, które poczuły się urażone moimi komentarzami i przyznaję publicznie - MYLIŁEM SIĘ i nieświadomie wprowadziłem niektórych z Was w błąd, więc PRZEPRASZAM.

Przynajmniej była dyskusja, która prawdopodobnie nic nie wniesie, gdyż jedni z Was dzisiaj wydadzą decyzję z powołaniem się na ww tekst jednolity ustawy o świadczeniach rodzinnych a drudzy powołają się na poprzedni.
Różnica między mną a Wami polega na tym, że jako laik mogę się pomylić natomiast Wy wykształceni kierunkowo zawodowcy nie powinniście,
po drugie mnie stać na przyznanie się do błędu i przeproszenie, natomiast nie spotkałem się z sytuacją, aby któryś z opiekunów powiedział, że pracownik OPS przeprosił go za popełnione w decyzji błędy w wyniku których rozstrzygnięcie prostej sprawy przeciągane jest w czasie od 3 miesięcy do prawie 3 lat
Jeszcze raz przepraszam i przyznam, że miałem taki sam ubaw z siebie jak Wy ze mnie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem