Zmianą ustawy wydutkano gminy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 20 sie 2015, 8:46

Zmianą ustawy załatwiono gminy bez mydła. Gmina zadanie zlecone musi wykonać a prawie nic za to nie dostanie.
Według nowych przepisów wpłaty od dłużników w pierwszej kolejności będziemy musieli zaliczać na koszty komornicze, (których i tak mieć nie będziemy, bo działamy na prawach wierzyciela), następnie na odsetki, dopiero na końcu jest należność główna.
Praktycznie wpłaty będą zaliczane na odsetki i przekazane do budżetu państwa.
Gminy niby mają mieć 40% z tego co wpłaci dłużnik, pytanie tylko kiedy ?

Budżet państwa zabiera co się da, ograbia gminy, obywatel z każdej strony obciążony jest podatkiem (płaci podatek od tego co zarobi, płaci podatek za to co kupi, płaci podatek za usługi i.t.d.) i jeszcze pozbawia się go wszystkiego co możliwe (np. umowy o pracę bo dostaje śmieci, przywileje itp.) Jak żyć ???

Biedny dłużnik do końca życia będzie płacił ciągle odsetki z długu nie wyjdzie, dla budżetu staje się "dojną krową"
Tosia 3

Napisano: 20 sie 2015, 9:01

Pracuję w GOPSie i zajmuję się dłużnikami, ze zwrotu należności od dłużników gmina nie przekazała mam nawet jednego grosza, być może te pieniądze przeznaczali sobie na nowe meble czy nagrody, więc wisi mi to czy teraz gmina coś dostanie czy nie.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 20 sie 2015, 9:54

tak jak mówi Ruda1, zgadzam się w 100%. jest mi to zupełnie obojętne
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 20 sie 2015, 10:06

Ale teraz też tak jest, że komornik zabiera sobie najpierw swoje procenty od kwoty głównej. Jeśli chodzi o kolejność zwrotów to zapis w obecnie obowiązującej ustawie też jest taki, tylko że zdanie ministerstwa jest inne i programy merytoryczne zaliczają proporcjonalnie wpłaty od komorników. Spokojnie wiele się nie zmieni. A od kiedy 40% 14 dni od daty wejścia w życie ustawy, miejmy nadzieje że dostawcy programów będą w stanie się wyrobić ze zmianami w programie.
judgegoc

Napisano: 20 sie 2015, 10:08

tak jak Ruda:)
gops333

Napisano: 20 sie 2015, 10:39

czyli w związku z tym zmieni sie cos w takiej sytuacji jak np. komornik przesle nam jakąs kwote od dłużnika to zaliczamy ( tak jak było do tej pory) na najstarsze zadłużenie???
Prosze o wyrozumiałość dopiero sie uczę rego fa.
Snieżynka

Napisano: 20 sie 2015, 11:21

Tosia myślisz się albo nie do końca wiesz na czym polega rozliczenie zgodne z art. 1026 paragraf 2 kpc.

Kazda wypłata św z fa to odrebny dług dla dłużnika z odrębnie liczonymi odsetkami od kwoty wypłaty. Z każdej wyegzekwowanej kwoty komornik sądowy weźmie swoje koszty - nic tu nie ma nowego bo tak jest i teraz i zawsze było, a reszte zaliczy na najstarsze zobowiązanie (to zobowiązanie to po prostu wypłata fa która poszła za dany miesiąc) dzieląc najpierw na odsetki od tego najstarszego zobowiązania a reszte na kwote główna tego najstarszego zobowiązania.
Przykładowo:
1 miesiąc 1000 zł fa odsetki od tego 30 zł
2 miesiąc 1000 zł fa odsetki od tego 30 zł

I dziś komornik odzyskuje np. 100 zł - zgodnie z kolejnościa z art. 1026 paragraf 2 kpc, najpierw zabierze z tego kase na swoje koszty (np. 20 zł i to żadna nowość), zostaje mu 80 zł i z tego 30 zł zalicza na odsetki od 1000 zł wypłaconego za 1 miesiąc, pozostałe 50 zł zalicza na kwote główną wypłaconego 1000 zł za 1 miesiąc. Odsetki są budżetu państwa (i tu żadnej nowości nie ma), a 50 zł zwrotu kwoty głównej będziemy dzielic tak, że 40% tego jest nasze (organu właściwego wierzyciela) a 60% tej kwoty budżetu państwa.
Proste, jasne, tak od lat komornicy rozliczają wszelkie egzekucje na kpc.

Pomijam kwestie gdzie w danej gminie trafiają pieniądze ze zwrotów od dłużnika, bo to działka władz gminy a nie moja
ktosiekk

Napisano: 20 sie 2015, 11:36

?
Snieżynka

Napisano: 20 sie 2015, 13:50

Tak tylko0 może u siebie tak rozliczają bo do nas na przelewach przychodzi tylko w tytule kogo dotyczy tj.: jakiego dłużnika i kwota i nic więcej. Programy mają legalizacje MPIPS i wyliczają więc ja nie ingeruję w ich wyniki.
judgegoc

Napisano: 20 sie 2015, 14:54

tak ja Ruda więc mam to gdzieś
aga2006
Referent
Od: 10 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x