zmiana władzy rodzicielskiej - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 sty 2017, 12:59

Pani pobiera u nas 500+ na jedno dziecko ma zasądzone alimenty i w wyroku napisane jest że władze rodzicielską sprawują obydwoje rodziców. Teraz przychodzi ojciec z wyrokiem , że poprzedni wyrok jest uchylony i teraz władzę sprawuje ojciec a matka ma ograniczoną władzę.

Na jakiej podstawie uchylić Pani prawo do ŚW?
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 14:05

nie znam dokładnie papierów i treści orzeczeń, ale wydaje mi sie, że w związku z doniesionym wyrokiem sądu musisz wszcząć postępowanie - czyli kierujesz pismo do pani. Masz czas na zweryfikowanie z nią tej informacji, oczywiście możesz wg mnie wstrzymać wypłatę SW (tylko jej to napisz w piśmie). Możesz wziąć od ojca i matki oświadczenie o tym, że to on już się opiekuje dziećmi.A jak masz wątpliwości co do faktycznej opieki to możesz zlecić wywiad (ale to raczej zbędne)
Nie wiem jak datowo wygląda ta opieka, ale skoro jest wyrok prawomocny to uchylasz na podstawie tego wyroku i w związku z zaprzestaniem sprawowania opieki nad dziećmi.
Poza tym klientka ma obowiązek zgodnie z art. 20 poinformować o każdej sytuacji mającej wpływ na przyznanie SW.
Gość

Napisano: 16 sty 2017, 11:41

Mam wyrok ze władze sprawuje ojciec, matka ma ograniczoną władzę tym samym wyrokiem, więc nie widzę sensu przeprowadzenia wywiadu. Wysłałam jej zawiadomienie o wszczęciu postępowania w związku z powzięciem informacji o zmianie w wykonywaniu władzy rodzicielskiej.

Ale chodzi mi o to co dać w podstawie prawnej dec. uchylającej prawo do świadczenia??? chcę to zrobić przed wypłatą co by się nie szarpać potem z nienależnie pobranymi św.
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x