Zmiana wnioskodawcy w trakcie okresu zasiłkowego
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
Zmiana wnioskodawcy w trakcie okresu zasiłkowego
W okresie 2019/2020 wnioskodawcą przy zasiłku rodzinnym jest matka. Obecnie na nowy okres wniosek składa jej mąż, okazuje się że matka zostawiła z nim dzieci i mieszka na terenie innej gminy (z nowym partnerem). Czy można wstrzymać (uchylić) jej wypłatę świadczeń na wrzesień i październik, skoro zostawiła męża i dzieci, i to maż faktycznie tę opiekę sprawuje? Żona raczej dobrowolnie nie zrezygnuje ze świadczeń...
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Zmiana wnioskodawcy w trakcie okresu zasiłkowego
Art.26 ust.2 Jeżeli dziecko nie pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z obojgiem rodziców, świadczenia rodzinne wypłaca się temu z rodziców, pod którego opieką dziecko się znajduje.
Art.4. ust.1 Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka.
Art.4. ust.1 Zasiłek rodzinny ma na celu częściowe pokrycie wydatków na utrzymanie dziecka.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/ST
- Kontakt:
Wezwałabym kobietę do złożenia wyjaśnień ale nikt nie zna jej nowego adresu, nawet mąż...
Mam tylko nr telefonu, rozmawiałam z nią, kobieta twierdzi, że zabierze dzieci, tylko na razie "urządza" się w nowym miejscu. Więc dobrowolnie nie zrezygnuje ze świadczeń na wrzesień i październik, nawet jeśli faktycznie dzieci pozostają z ojcem.
Czy mogę więc bez jej zgody wszcząć postępowanie i uchylić jej decyzję?
Mam tylko nr telefonu, rozmawiałam z nią, kobieta twierdzi, że zabierze dzieci, tylko na razie "urządza" się w nowym miejscu. Więc dobrowolnie nie zrezygnuje ze świadczeń na wrzesień i październik, nawet jeśli faktycznie dzieci pozostają z ojcem.
Czy mogę więc bez jej zgody wszcząć postępowanie i uchylić jej decyzję?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
wszczęcie postępowania z wezwaniem do złożenia wyjaśnień. Wysyłasz na adres jaki masz w aktach( zmianę adresu powinna zgłosić ). Uchylasz decyzję.
Oprócz Zmiana wnioskodawcy w trakcie okresu zasiłkowego - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
utrata uzysku
duplikat wniosku o zasiłek pielegnacyjny
Decyzja zmieniająca dodatki WZÓR???
dodatek za urodzenie w zasiłku rodzinnym
utrata chorobowego, teraz zasiłek
utrata - uzysk 3 m-ce
spcjalny zasiłek opiekuńczy a hospicjum
becikowe - ustalenie prawa z dłuższym terminem
Utrata zasiłek macierzyński-uzysk zasiłek dla bezrobotnych
Za który m-c uzysk ?
Świadczenie rodzicielskie a zasiłek dla bezrobotnych
Czy stypendium PUP finansowane z UE to uzysk?
działają Wam ZUSy
dodatkowa umowa u tego samego pracodawcy
co robicie z wnioskami?
co liczyć do dochodu?