Zmiana źródła ogrzewania - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 cze 2024, 10:04

Mam taką sytuację, pani składa drugi raz wniosek na gazowy, teraz z fakturami od stycznia do kwietnia 2024 r. i mówi, że w marcu zmieniła główne źródło ogrzewania na piec węglowy. W marcu złożyła nową deklarację do CEEB i teraz nie ma tam w ogóle pieca gazowego, tylko węglowy. Czy można jej przyznać zwrot VAT za okres do wykreślenia pieca z CEEB?
Anita3
Stażysta
Od: 13 lut 2019, 9:11
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 03 cze 2024, 11:50

Art. 18. W przypadku gdy odbiorca paliw gazowych w gospodarstwie
domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy – Prawo energetyczne:
1) wykorzystuje jako główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego
urządzenia grzewcze zasilane paliwami gazowymi
, o których mowa
w art. 3 pkt 3a ustawy – Prawo energetyczne, wpisany lub zgłoszony do
centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1
ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów
oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2023 r. poz. 2496),
do dnia wejścia w życie ustawy, albo po tym dniu – w przypadku głównego
źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy do centralnej
ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy;
przysługuje mu refundacja kwoty odpowiadającej podatkowi VAT wynikającej
z opłaconej faktury i informacji, o których mowa w art. 18a, dokumentujących
dostarczenie paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r.
oraz od dnia 1 stycznia 2024 r. do dnia 30 czerwca 2024 r. do tego odbiorcy paliw
gazowych, zwana dalej „refundacją podatku VAT”.

Za te miesiące w którym główne źródło ogrzewania było zasilane węglem refundacja nie przysługuje
JacekD
Stażysta
Od: 17 mar 2022, 12:11
Zajmuję się: Dodatek osłonowy

Napisano: 03 cze 2024, 13:38

A czy to, że w dniu składania wniosku głównym źródłem ogrzewania już nie był piec gazowy, tylko węglowy, nie przeszkadza w przyznaniu refundacji?
Anita3
Stażysta

Napisano: 05 cze 2024, 13:11

Ja osobiście nie miałem takiego przypadku więc nie wiem jakbym postąpił. Najbezpieczniej będzie wydać decyzję odmowną ponieważ obecnie gaz nie jest głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego i gdy Pani nie będzie zadowolona podpowiedzieć jej żeby się odwołała do SKO i niech już organ odwoławczy nad tym myśli.

Z poradnika dla samorządów dot. refundacji podatku VAT za gaz ziemny
"Weryfikacja merytoryczna dokonywana jest jednorazowo i obejmuje:
Weryfikacja źródła ciepła
Weryfikacja zgłoszenia lub wpisania źródła ogrzewania gospodarstwa domowego w centralnej ewidencji emisyjności budynków zmierza do ustalenia czy w poz. B01 – 07 funkcja ogrzewanie w deklaracji dotyczącej źródeł ciepła i źródeł spalania paliw Formularz A – budynki i lokale mieszkalne wpisano wymienione tam urządzenia gazowe jako główne źródło ogrzewania."
JacekD
Stażysta

Napisano: 05 cze 2024, 14:03

Po zastanowieniu się, biorąc pod uwagę to że weryfikacja zgłoszenia lub wpisania źródła ogrzewania jest dokonywana tylko jednorazowo przy pierwszym wniosku, to ja bym tej Pani przyznał refundację za styczeń i luty
JacekD
Stażysta

Napisano: 06 cze 2024, 8:03

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, ze weryfikacja zgłoszenia do CEEB dokonywana jest jednorazowo, tylko tutaj wnioskodawczyni sama nam zgłosiła, że zmieniła deklarację.
Anita3
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x