Mam taką sytuację, pani składa drugi raz wniosek na gazowy, teraz z fakturami od stycznia do kwietnia 2024 r. i mówi, że w marcu zmieniła główne źródło ogrzewania na piec węglowy. W marcu złożyła nową deklarację do CEEB i teraz nie ma tam w ogóle pieca gazowego, tylko węglowy. Czy można jej przyznać zwrot VAT za okres do wykreślenia pieca z CEEB?
Art. 18. W przypadku gdy odbiorca paliw gazowych w gospodarstwie
domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy – Prawo energetyczne:
1) wykorzystuje jako główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego
urządzenia grzewcze zasilane paliwami gazowymi, o których mowa
w art. 3 pkt 3a ustawy – Prawo energetyczne, wpisany lub zgłoszony do
centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1
ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów
oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2023 r. poz. 2496),
do dnia wejścia w życie ustawy, albo po tym dniu – w przypadku głównego
źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy do centralnej
ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy;
– przysługuje mu refundacja kwoty odpowiadającej podatkowi VAT wynikającej
z opłaconej faktury i informacji, o których mowa w art. 18a, dokumentujących
dostarczenie paliw gazowych od dnia 1 stycznia 2023 r. do dnia 31 grudnia 2023 r.
oraz od dnia 1 stycznia 2024 r. do dnia 30 czerwca 2024 r. do tego odbiorcy paliw
gazowych, zwana dalej „refundacją podatku VAT”.
Za te miesiące w którym główne źródło ogrzewania było zasilane węglem refundacja nie przysługuje
Ja osobiście nie miałem takiego przypadku więc nie wiem jakbym postąpił. Najbezpieczniej będzie wydać decyzję odmowną ponieważ obecnie gaz nie jest głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego i gdy Pani nie będzie zadowolona podpowiedzieć jej żeby się odwołała do SKO i niech już organ odwoławczy nad tym myśli.
Z poradnika dla samorządów dot. refundacji podatku VAT za gaz ziemny
"Weryfikacja merytoryczna dokonywana jest jednorazowo i obejmuje:
Weryfikacja źródła ciepła Weryfikacja zgłoszenia lub wpisania źródła ogrzewania gospodarstwa domowego w centralnej ewidencji emisyjności budynków zmierza do ustalenia czy w poz. B01 – 07 funkcja ogrzewanie w deklaracji dotyczącej źródeł ciepła i źródeł spalania paliw Formularz A – budynki i lokale mieszkalne wpisano wymienione tam urządzenia gazowe jako główne źródło ogrzewania."
Po zastanowieniu się, biorąc pod uwagę to że weryfikacja zgłoszenia lub wpisania źródła ogrzewania jest dokonywana tylko jednorazowo przy pierwszym wniosku, to ja bym tej Pani przyznał refundację za styczeń i luty
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, ze weryfikacja zgłoszenia do CEEB dokonywana jest jednorazowo, tylko tutaj wnioskodawczyni sama nam zgłosiła, że zmieniła deklarację.