Na stronie Ministerstwa w zakładce dla samorządów widnieje informacja, że:
"Od 1 stycznia 2019 r. Karta Dużej Rodziny będzie przyznawana również rodzicom, którzy posiadali kiedykolwiek troje dzieci.
Z kolei nowe brzmienie artykułu 4 ust. 1, który wchodzi w życie od 01.01.2019 stanowi:
„Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek.”
Czyli jak dobrze rozumiem według Ministerstwa KDR będzie przysługiwała rodzicom, którzy urodzili co najmniej 3 dzieci (wliczamy też te, które zmarły) oraz rodzicom, którzy zostali pozbawieni praw rodzicielskich w stosunku do dorosłych już dzieci. Natomiast według ustawy prawo do KDR będzie przysługiwało tylko wtedy gdy dzieci pozostają lub pozostawały na utrzymaniu rodziców. Kluczowym jest tutaj słowo KIEDYKOLWIEK z interpretacji ministerstwa. Przyznam szczerze, że ja już zgłupiałam. Może ktoś z szanownego tutejszego grona jest mi to w stanie wyjaśnić?
P.S. Pozostaje oczywiście kwestia weryfikacji takiego stanu rzeczy, zarówno w jednym jak i drugim przypadku, ale z tego co tutaj czytam, na to jeszcze odpowiedzi nie zna nikt.