Tomasz1981 pisze:no nie dacie rady przed świętami??? jak nie Wy to kto???
my dopiero siedzimy nad nowa umową, potem radca prawny musi nam zatwierdzić wzór.
Pod koniec tygodnia lub początek przyszłego puścimy pisma o przyznaniu
TERMINY ROZLICZENIA-SPRAWOZDANIA Z AS
Zgodnie ze zmianami teraz nas to obowiązuje, jak to rozumiecie??
Realizator zobowiązany jest do złożenia do PFRON rozliczenia przekazanych przez PFRON środków finansowych na realizację Modułów: I i II programu, w następujących terminach:
1) do dnia 15 października każdego roku – w zakresie środków, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1,
2) do dnia 31 stycznia roku następującego po zakończeniu danego roku realizacji programu - w zakresie całości środków przekazanych w danym roku,
3) do dnia 15 kwietnia roku następującego po zakończeniu danego roku realizacji programu - w zakresie całości środków przekazanych w danym roku, z zastrzeżeniem §2 ust. 7-9
Cos mi tu nie gra z pkt. 2 i 3, może mnie ktoś oświecić
mi tez się wydaje , ze do 31 to co było np w Module I i część wypłaconego dofinansowania z modułu II, być możne ewaluacja, którą w całości mamy do zwrotu oraz promocja - część wykorzystaliśmy, natomiast obsługa u mnie jest mniej niż 90% wykorzystanych z przekazanych środków, więc będę obliczać 5% od wykorzystanej kwoty i oddam ile tam zostanie, pewnie jakieś grosze z obsługi, Czy też macie taką sytuację, ze liczycie obsługę z wykorzystanych środków? u mnie na moduł nikt nie złożył wniosku. Jeszcze mam jedno pytanie dotyczące tych terminów składania wniosków, w zasadach w rozdziale II Terminy przyjmowania wniosków wprowadzono zapis "W ramach modułu II Realizator przyjmuje w danym roku dwa cykle realizacji wniosków pozytywnie zweryfikowanych pod względem formalnym, adekwatnie do organizacji roku akademickiego/szkolnego, wyznaczając dwa terminy zakończenia przyjmowania wniosków: 30 marca oraz 10 października"(wcześniejszej było do 30 września, bo zasady były z 2014r), wiec nie wiem w który m miejscu jest wprowadzone całoroczne przyjmowanie wniosków, a moze chodzi tylko o moduł I? Ewentualnie chodzi wyłacznie o wnioski złożone dotychczas, lecz po wyznaczonym terminie, ale bez uzasadnienia nieterminowego złożenia wniosku , np z uzasadnionych względów zdrowotnych i w takim przypadku Realizator może przywrócić wniosek do realizacji, nawet po odmowie ze wzgledu na nieterminowe zlozenie wniosku
Ja już całkiem się zakręciłam w tym wszystkim. Do kiedy mam wypłacić te 80% w module II, bo te 20% rozumiem, że do kwietnia. A do kiedy mam moduł I wypłacić?
zzzz pisze:Ja już całkiem się zakręciłam w tym wszystkim. Do kiedy mam wypłacić te 80% w module II, bo te 20% rozumiem, że do kwietnia. A do kiedy mam moduł I wypłacić?
80% czesnego wypłacasz po podpisaniu umowy
20% czesnego oraz dodatek wypłacasz po dostarczenie zaświadczeń o ukończeniu semestru (wiadomo o co chodzi)
a co do modułu I dostałem z Wawy taka odp: "Odpowiadając na Pana pytanie, w świetle powyższych zmian, termin zawierania i przekazania środków nie może być dłuższy niż nowy termin złożenia końcowego sprawozdania z realizacji programu ze środków przekazanych w 2016 roku, który wypada obecnie 15 kwietnia 2017 r. Do tego terminu można także przyjmować wnioski złożone przez Wnioskodawców - po upływie terminu naboru wniosków. Obecnie możliwe jest przyjmowanie wniosków o dofinansowanie w ramach programu także poza wyznaczonymi terminami naboru wniosków - bez konieczności udokumentowania przez Wnioskodawcę przyczyny uchybienia terminu."
A jak, w świetle tych wyjaśnień, traktować wniosek, który, np złoży mi ktoś 01.04.2017 r. na naprawę wózka - jako wniosek złożony w ramach programu z 2016 r., czy już 2017 r.?