ZMIANY W OPIEKUŃCZYCH

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Sołtys

ZMIANY W OPIEKUŃCZYCH

Post autor: Sołtys »

Dwa przypadki.
Osoba pobierała świadczenie piel. na matkę do 30.04.2013 r. Od maja 2013 uchylono jej to świadczenie ponieważ matką zajęła się inna osoba w rodzinie. Później matka z powrotem wróciła pod jej opiekę, ale nie mogła już złożyć wniosku o świadczenie piel. bo ustawa się zmieniła a do SZO nie mogła udowodnić rezygnacji z pracy. Czy teraz osoba ta będzie mogła złożyć wniosek o zasiłek dla opiekuna wypłacany od maja?
Druga podobna sytuacja,
Osoba pobierała świadczenie piel. na matkę do 31.05.2013 r. (do tego terminu ważne było orzeczenie). Świadczenie to przyznane było przez SKO bo GOPS dawał odmowę. Osoba nie złożyła już wniosku o ŚP z nowym orzeczeniem (nowe orzeczenie z lipca 2013), ponieważ zmieniła się ustawa, a na jeden miesiąc szkoda było zachodu z odwołaniami w SKO. Czy teraz osoba ta będzie mogła złożyć wniosek o zasiłek dla opiekuna wypłacany od maja? Rozumiem, że na wyrównanie oczywiście nie może liczyć.
mam56

Re: ZMIANY W OPIEKUŃCZYCH

Post autor: mam56 »

Na obydwa pytania , odpowiedź brzmi nie .
Gość

Post autor: Gość »

a "mam56" jak się ma do tego drugiego przypadku art. 25?
mam56

Post autor: mam56 »

Nie czytaj Ustawy od końca , ale najpierw pierwsze Art.
ODPOWIEDZ