Czy macie jakieś informacje dotyczące zmian od stycznia 2022 w związku z nowym ładem. Podobno osoba pobierająca będzie mogła podjąć pracę do pewnej kwoty a po przekroczeniu świadczenie ma się zmniejszać jak w przypadku złotówki? Czy ktoś coś słyszał?
Kurcze, nie nadążam już za tym wszystkim To by się w ogóle mijało z przepisami. Pracuję tu już kilka dobrych lat ale ten rok mnie przeraża.
A może macie jeszcze jakieś inne informacje co jest planowane...
O tym co piszesz mówił jeden z sekretarzy miedzy innymi tutaj https://www.youtube.com/watch?v=ei0nrxDYxuU w marcu tego roku. Jednak po jakimś czasie w gazecie prawnej czytałem wywiad z tym samym sekretarzem i już nie mówił tak ochoczo jak w podanym linku. W artykule mówił, że muszą to bardzo przemyśleć bo umożliwienie każdemu pracy i ubiegania się o SP bardzo obciąży budżet (to tak w bardzo wielkim skrócie). Co łączyło wypowiedzi to reforma orzecznictwa, która teoretycznie miałaby wejść od stycznia 2022 r. Nie wiem czy będzie jeden organ orzekający ale mają być jedne przepisy dla wszystkich bardziej rygorystyczny.