Cześć! Pani pobiera zasiłek pielęgnacyjny przedłużony aktualnie na covidzie. Zjawił się mąż ( nie mieszkają razem, 2 dzieci z czego 1 nie było męża) i dostarczył zaświadczenie, że został ustanowiony opiekunem prawnym, złożył przyrzeczenie dnia 22.09.2021 r. Od kiedy powinnam Pani uchylić pielęgnacyjny? od września czy od października?
A na jakiej podstawie chcesz uchylić Pani skoro zasiłek jest przyznane na dziecko ? Jeżeli było już po wypłatach to dla mnie od października zmiana konta na podane przez nowego opiekuna, zmiana w systemie świadczeniobiorcy i informacja do Pani,że zasiłek nie będzie wypłacany.
Hehe fakt - szybko pisałam.
Pani pobiera zasiłek pielęgnacyjny na dziecko. Mąż dostarczył zaświadczenie, że od 22.09 został opiekunem prawnym tego dziecka (to dziecko nie było jego). Pani mieszka w naszej gminie, mąż w sąsiedniej.
Wypłata za wrzesień nie poszła, bo miałam telefon z informacją od pana, że żona została pozbawiona praw... wstrzymałam wypłaty bo z Panią nie ma kontaktu.. zastanawiam się czy powinnam za wrzesień wypłacić Pani ten zasiłek na dziecko? Do tego to świadczenie idzie na decyzji przedłużającej z covidu więc w razie uchylenia powinnam wydać decyzję czy tylko zakończyć w systemie...