znaczenie słowa "doraźne" posiłki art. 48b ust. 5 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 07 wrz 2016, 10:39

co oznacza słowo "doraźnie" jeżeli chodzi o listy dyrektorskie na posiłki. Jedzenie przez dziecko posiłku raz w tygodniu, 3 razy w tygodniu, 4 razy w miesiącu? A co z takim dzieckiem jeżeli jest głodne codziennie?
Marzeneria

Napisano: 07 wrz 2016, 11:20

a co z 500+ przecież powinna z tego zapłacić obiad dla dziecka. Należy uświadomić
mądre nauczycielki że rodzice mają na ten cel środki.
nora2

Napisano: 07 wrz 2016, 11:24

nora2 wiem, że rodzice mają środki z 500+, które powinni przeznaczyć na pokrycie posiłków w szkołach. Ale mi rozchodzi się o słowo "doraźnie", o jego znaczenie :)
Marzeneria

Napisano: 07 wrz 2016, 11:25

A masz w gminie program osłonowy?
Emiliana1
Stażysta
Od: 04 sie 2016, 9:06
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2016, 12:26

Zanurkowałam do słownika PWN i według niego "doraźnie" oznacza wynikający z potrzeby danej chwili.
My to traktujemy tak: jeden wniosek dyrektorski - jeden obiad. Nie ma dożywiania przez dłuższy okres np. półrocze, czy cały rok szkolny.
gopsik1

Napisano: 07 wrz 2016, 12:58

gopsik1 - dokładnie tak - doraźnie to w danej chwili, dzisiaj jest głodne dostaje posiłek - kolejny wniosek dyrektora dla tego samego dziecka wizyta i ustalenie dlaczego dziecko jest ponownie głodne a dalej działanie po rozeznaniu sytuacji w rodzinie
ministerstwo

Napisano: 07 wrz 2016, 13:54

Emiliana1 pisze:A masz w gminie program osłonowy?

program osłonowy coś zmienia?
Gość

Napisano: 07 wrz 2016, 14:24

gopsik i ministerstwo dzięki wielkie. Utwierdziliście mnie w mych przemyśleniach. dziękuję :)
Marzeneria

Napisano: 08 wrz 2016, 7:39

na szkoleniu pan BM mówił., że jak wpłynie do OPS wniosek dyrektora o przyznanym posiłku dla uczniów to OPS powinien w tych rodzinach przeprowadzić postępowania administracyjne ( wywiad, dokumenty i decyzja) i jeżeli rodzina się kwalifikuje to decyzja o przyznaniu lub odmowa i informacja do dyrektora szkoły że OPS za tego ucznia nie będzie płacił.
pawel.w

Napisano: 08 wrz 2016, 8:34

Dokładnie tak. Wniosek dyrektorski to dla nas sygnał, że trzeba od razu sprawdzić co się dzieje w tym środowisku i dlaczego dziecko jest głodne? Było to potwierdzone przez p. Mazurkiewicza na szkoleniach. Nie można tego pozostawić bez postępowania wyjaśniającego (albo nasza decyzja, albo rodzic sam opłaca obiady).
gopsik1

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x