znawcy tematu - mogę na Was liczyć ??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 19 maja 2015, 12:16

matka, wdowa pobiera ŚP na 28 letnią córkę (znaczny stopień, bezterminowo wszystko OK)

ma jeszcze jedno dziecko 8- letnie na które ubiega się o rodzinne. Czy w składzie rodziny może być tylko matka i jej małe dziecko czy powinna być też ta pełnoletnia niepełnosprawna ze swoją renta socjalną i rodzinną?
ew@1

Napisano: 19 maja 2015, 12:18

tak 28-letnie dziecko też należy wpisać do składu rodziny
WIELKOPOLSKA

Napisano: 19 maja 2015, 12:20

ale jeśli 28-letnia córka ma już swoją rodzinę to nie wpisujemy jej i jej rodziny do składu
WIELKOPOLSKA

Napisano: 19 maja 2015, 12:24

doprecyzuję niepełnosprawna córka jest panną i mieszka z matką i młodszym bratem
wnioskodawczyni nie dała jej do składu rodziny przy ustalaniu SR ponieważ z jej dochodem (renta rodzinną i socjalną) nie spełnią kryterium doch.
matka sama z 8-latkiem - kwalifikuje się do SR
tylko ... czy pobierając świadczenie piel. nie powinna wykazać też tej niepełnosprawnej córki w składzie rodziny do zasiłku rodz.
ew@1

Napisano: 19 maja 2015, 12:32

Jeżeli matka pobiera świadczenie pielegnacyjne na tą córkę to niestety ale w składzie rodziny podaje również ją i jej dochody - jeżeli przekracza to bardzo mi przykro ale nie dostanie swiadczeń rodzinnych na młodszego syna - przeczytaj sobie we wniosku o zasiłek rodziny tabelka 3 dane członków rodziny i wszystko jasne.
Gość

Napisano: 19 maja 2015, 12:32

ew@1 pisze:doprecyzuję niepełnosprawna córka jest panną i mieszka z matką i młodszym bratem
wnioskodawczyni nie dała jej do składu rodziny przy ustalaniu SR ponieważ z jej dochodem (renta rodzinną i socjalną) nie spełnią kryterium doch.
tylko ... czy pobierając świadczenie piel. nie powinna wykazać też tej niepełnosprawnej córki w składzie rodziny do zasiłku rodz.
wnioskodawca sam ustala skład rodziny .. pełnoletnia córka, która ma swoje dochody może ale nie musi być w składzie rodziny .. ale w tym przypadku to chyba powinna ją wpisać
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2015, 13:46

ewalu pisze:
ew@1 pisze:doprecyzuję niepełnosprawna córka jest panną i mieszka z matką i młodszym bratem
wnioskodawca sam ustala skład rodziny .. pełnoletnia córka, która ma swoje dochody może ale nie musi być w składzie rodziny .. ale w tym przypadku to chyba powinna ją wpisać
"wnioskodawca sam ustala skład rodziny .."?????? no tego jeszcze na tym forum nie slyszalem
to ja

Napisano: 19 maja 2015, 13:57

to ja - a co, uwazasz, ze to osoba zajmujaca sie swiadczeniami rodzinnymi wypelnia czesc wniosku dotyczaca skladu rodziny ?:D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2015, 14:03

ewalu dobrze napisała. To wnioskodawca wypełnia część wniosku ze składem rodziny. Ja nie musze zatrudnić Rutkowskiego żeby sprawdzić czy wpisała wszystkich, których powinna. Sama mam przypadki, że w jednym okresie zasiłkowym wpisują 22,23,,24 letnie dziecko w innym już nie.
Ale, jeżeli ta matka pobiera na np. 30 letnie dziecko świadczenie, wówczas łaski nie robi. Musi go dopisać do składu rodziny.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 19 maja 2015, 14:05

kb pisze:to ja - a co, uwazasz, ze to osoba zajmujaca sie swiadczeniami rodzinnymi wypelnia czesc wniosku dotyczaca skladu rodziny ?:D
Moment moment art 3 pkt16 scisle okresla kto ma byc w skladzie rodziny a nie co sie wnioskodawcy podoba.
To ja

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x