w tym watku rozpatrujemy konkretny przypadek ktry zstal opisany na poczatku i akurat w skladzie rodziny ta corka musi byc a nie ze matka sobie sama sklad rodziny ustalaREN pisze:ZGADZAM SIĘ, TO WNIOSKODAWCA OKRESLA SKŁAD RODZINY I WSKAZUJE JAKIE OSOBY (DZIECI) SA NA JEGO UTRZYMANIU, PRZECIEZ ON TO WIE NALEPIEJ. jA JEDYNIE SPRAWDZAM CZY DZIECIAKI, KTÓRE WPISAŁ NIE MAJA WIECEJ NIZ 25 LAT.
to usłyszałeśto ja pisze:"wnioskodawca sam ustala skład rodziny .."?????? no tego jeszcze na tym forum nie slyszalemewalu pisze:wnioskodawca sam ustala skład rodziny .. pełnoletnia córka, która ma swoje dochody może ale nie musi być w składzie rodziny .. ale w tym przypadku to chyba powinna ją wpisaćew@1 pisze:doprecyzuję niepełnosprawna córka jest panną i mieszka z matką i młodszym bratem
wnioskodawczyni nie dała jej do składu rodziny przy ustalaniu SR ponieważ z jej dochodem (renta rodzinną i socjalną) nie spełnią kryterium doch.
matka sama z 8-latkiem - kwalifikuje się do SR
tylko ... czy pobierając świadczenie piel. nie powinna wykazać też tej niepełnosprawnej córki w składzie rodziny do zasiłku rodz.
ty też nie jak nie zauważasz w jakim sensie to pytanie było zadane ..Haidi pisze:A ty kb to widze ze inteligencja nie grzeszysz jak takie pytania zadajesz
i to właśnie napisałam wcześniejfdfaf pisze:w tym watku rozpatrujemy konkretny przypadek ktry zstal opisany na poczatku i akurat w skladzie rodziny ta corka musi byc a nie ze matka sobie sama sklad rodziny ustalaREN pisze:ZGADZAM SIĘ, TO WNIOSKODAWCA OKRESLA SKŁAD RODZINY I WSKAZUJE JAKIE OSOBY (DZIECI) SA NA JEGO UTRZYMANIU, PRZECIEZ ON TO WIE NALEPIEJ. jA JEDYNIE SPRAWDZAM CZY DZIECIAKI, KTÓRE WPISAŁ NIE MAJA WIECEJ NIZ 25 LAT.
a ty myslisz ze kazda osoba skladajaca wniosek zna ustawe o siwadczeniach rodzinnych i wie kto powiniein byc a kto nie???/ czesto mysla ze dziecko powyzej 18 roku zycia ktore sie nie uczy a mieszka z matka/ojcem juz nie jest w skladzie rodziny bo myslą ze juz jest "dorosly" i najnormaniej go nie wpisuja, wiec to nie jest tak ze wnioskodawca co chce to wpisze bo tak sobie uwaza , jest zapis w ustawie ktory to scisle okresla a nie to co wnioskowadcwa sobie wymysli , trzeba zrobic najpierw wywiad z taka osoba a pozniej wskazac jej sklad rodziny.Dorcia82 pisze:To ja czyli uważasz , ze pracownik ma przewidywać ba nawet wiedzieć czy dziecko do lat 25 pozostaje na utrzymaniu rodziny czy nie bo od tego zależy czy wpsiac go do składu rodziny. Ojciec lub matka chyba wie to najlepiej kto jest w składzie jej rodziny. Oweszem my weryfikujemy jej skład bo np. jak nie wpisze męza to musimy wezwac do uzupełnienia wniosku ale jeśli dotyczy to dzieci do 25 to ona smam lepiej wie kto pozostaje na jej utrzymaniu.