A ten rolnik ma powyżej 1ha przel. Po zmianie przepisów i wprowadzenia konieczności oświadczeń o rezygnacji z pracy w gosp. rolnym przy zdo (ponieważ się pisało oświadczenia z datą wsteczną) opłaca się składki emerytalno - rentowe od lipca 2013r. przy szo i świadczeniu pielęgnacyjnym ten obowiązek powstał od maja 2014r.
A gdzie pisze, że był mus z datą wsteczną? Dlaczego nie został ubezpieczony w ZUS przny składaniu wniosku w OPS? Przecież można być właścicielem ziemi rolnej i nie podlegać obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS? itd. itd. .....
No tak można nie podlegać jeśli się ma poniżej 1ha przeliczeniowego, albo podlega się ubezpieczeniu w ZUS z innego tytułu. To poinformuj, czy znasz rolnika który uzyskał prawo do zdo od lipca 2013r. jeśli nie wskazał w oświadczeniu, że od tego okresu zaprzestał prowadzenia gop. rolnego. Skoro jak twierdzisz jest w KRUS taka dobrowolność podlegania ubezpieczeniu również dla tych co mają powyżej 1ha, to co stoi na przeszkodzie żeby ten rolnik przyniósł zaświadczenie z KRUS, że nie ma obowiązku podlegania i do ubezpieczenia w OPS ma otwartą drogę.
Co ma piernik do wiatraka?
Można nie podlegać KRUS jak ma się(jest się właścicielem) 57ha i przy tym można nie być ubezpieczonym z innego tytułu w ZUS. Natomiast jako właściciel musi płacić podatek rolny w Gminie. I jeszcze ciekawostka. Może pobierać opłaty obszarowe z Agencji R.
Ja znam kilka takich osób. Od razu uprzedzam Twoje wątpliwości, że to jest możliwe i zgodne z obowiązującym prawem w RP. W Polsce nie ma przymusu ubezpieczenia w ZUS. Oczywiście poza przypadkiem zatrudnienia lub prowadzenia działalności gospodarczej. Jak się o czymś chce dyskutować, to trzeba przynajmniej w minimalnym stopniu wiedzieć o czym się dyskutuje.
Na podstawie jakiego przepisu jest wymagane przedłożenie w OPS, zaświadczenia z KRUS o niepodleganiu ubezpieczeniu?
ZUS zawsze ma pierwszeństwo nad KRUS. Przyjmij to do wiadomości. Jeżeli właściciel gosp. rolnego składa oświadczenie, że nie prowadzi go i chce być ubezpieczony W ZUS, urzędnik bez dyskusji ma go ubezpieczyć. Oczywiście jeżeli nie ma 25 lat stażu ubezpieczeniowego. Więcej nie chce mi się dyskutować, bo idę na piwo. Pa.
Nie wiesz czy podlega ubezpieczeniu obowiązkowemu w krus? Pytacie urzędasy o to krus opisując sytuację.
Nie wiesz czy opłacać składki społ. do ZUS ? Pytacie urzedasy o to ZUS opisując całą sytuację.
Po ustaleniu powyższego bedzie wiadomo czy opłacac czy nie opłacac składki do ZUS.
Proste jak budowa cepa i przestancie sie madrzyc na temat tego kto jakiego zna rolnika i co słyszał na temat jego ubezpieczen w zus czy krus.
Od rozstrzygania kwestii skladek w krus jest krus a skladek zus jest zus.
Pora moze sie takich elementarnych procedur nauczyc a nie wymyslac bzdury z zakresu do ktorego nie jestescie właściwi.
mój rolnik złożył wniosek o ZDO we wrześniu 2014 z rozpisanym we wrześniu gospodarstwem na córkę. Ja mu przyznałam ZDO od 1 lipca 2013 r. ale do ubezpieczenia zgłosiłam od września 2014 r. (oświadczenie o zaprzestaniu pracy napisał od 2009 r.). Mimo posiadania ponad ha przelicz. SKŁADEK NIE OPŁACAŁ NIGDY. teraz myślę, ze powinnam zrobić korektę i zgłosić go do ubezpieczenia od 1 lipca 2013 r., zamiast od września 2014 r. (bo wypłaciłam mu wyrównanie)
Jeżeli rolnik pobierał ŚP przed 1 lipca 2013r.,twój błąd. Rolnik złożył Ci w terminie wniosek z oświadczeniem, że nie prowadził gosp. rolnego. Nie do Ciebie należy sprawdzanie ubezpieczenia w KRUS. Powinnaś ubezpieczyć od 1 lipca 2013r.
Rolniczego ubezpieczenia nie płacił, bo zapewne nie podlegał przepisom obowiązującym w KRUS o obowiązkowym ubezpieczeniu rolnika z mocy ustawy (tak, tak, można być właścicielem np. 1, 10 , czy 50ha i nie podlegać KRUS). Z chwilą otrzymania ZDO, też mógł pozostać właścicielem gosp.rolnego i nie płacić składek do KRUS. W jakim przypadku, to nie miejsce i czas na wyjaśnianie. Zresztą Ciebie to nie powinno interesować jako pracownika OPS. Ewentualne niejasności związane z KRUS, to rolnik powinien sam tam wyjaśnić. Zapamiętaj, że ubezpieczenie w ZUS zawsze ma pierwszeństwo przed KRUS. Jeżeli coś namotał z ubezpieczeniem rolniczym, a wyjdzie to w przyszłości na jaw, to On będzie odpowiadał i ponosił konsekwencje. Nie Ty. Pozdrawiam.