ZNOWU Rolnik uchylający się od KRUS!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 12 maja 2015, 13:40

A ten rolnik ma powyżej 1ha przel. Po zmianie przepisów i wprowadzenia konieczności oświadczeń o rezygnacji z pracy w gosp. rolnym przy zdo (ponieważ się pisało oświadczenia z datą wsteczną) opłaca się składki emerytalno - rentowe od lipca 2013r. przy szo i świadczeniu pielęgnacyjnym ten obowiązek powstał od maja 2014r.
wwo

Napisano: 12 maja 2015, 13:51

A gdzie pisze, że był mus z datą wsteczną? Dlaczego nie został ubezpieczony w ZUS przny składaniu wniosku w OPS? Przecież można być właścicielem ziemi rolnej i nie podlegać obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS? itd. itd. .....
Gość

Napisano: 12 maja 2015, 14:10

No tak można nie podlegać jeśli się ma poniżej 1ha przeliczeniowego, albo podlega się ubezpieczeniu w ZUS z innego tytułu. To poinformuj, czy znasz rolnika który uzyskał prawo do zdo od lipca 2013r. jeśli nie wskazał w oświadczeniu, że od tego okresu zaprzestał prowadzenia gop. rolnego. Skoro jak twierdzisz jest w KRUS taka dobrowolność podlegania ubezpieczeniu również dla tych co mają powyżej 1ha, to co stoi na przeszkodzie żeby ten rolnik przyniósł zaświadczenie z KRUS, że nie ma obowiązku podlegania i do ubezpieczenia w OPS ma otwartą drogę.
wwo

Napisano: 12 maja 2015, 14:37

Co ma piernik do wiatraka?
Można nie podlegać KRUS jak ma się(jest się właścicielem) 57ha i przy tym można nie być ubezpieczonym z innego tytułu w ZUS. Natomiast jako właściciel musi płacić podatek rolny w Gminie. I jeszcze ciekawostka. Może pobierać opłaty obszarowe z Agencji R.
Ja znam kilka takich osób. Od razu uprzedzam Twoje wątpliwości, że to jest możliwe i zgodne z obowiązującym prawem w RP. W Polsce nie ma przymusu ubezpieczenia w ZUS. Oczywiście poza przypadkiem zatrudnienia lub prowadzenia działalności gospodarczej. Jak się o czymś chce dyskutować, to trzeba przynajmniej w minimalnym stopniu wiedzieć o czym się dyskutuje.
Na podstawie jakiego przepisu jest wymagane przedłożenie w OPS, zaświadczenia z KRUS o niepodleganiu ubezpieczeniu?
ZUS zawsze ma pierwszeństwo nad KRUS. Przyjmij to do wiadomości. Jeżeli właściciel gosp. rolnego składa oświadczenie, że nie prowadzi go i chce być ubezpieczony W ZUS, urzędnik bez dyskusji ma go ubezpieczyć. Oczywiście jeżeli nie ma 25 lat stażu ubezpieczeniowego. Więcej nie chce mi się dyskutować, bo idę na piwo. Pa.
Gość

Napisano: 12 maja 2015, 14:55

Tak trzeba wiedzieć o czym się pisze a nie wprowadzać ludzi w błąd - że niby wszystko wolno, bo tak nie jest.
wwo

Napisano: 12 maja 2015, 16:16

Nie wiesz czy podlega ubezpieczeniu obowiązkowemu w krus? Pytacie urzędasy o to krus opisując sytuację.
Nie wiesz czy opłacać składki społ. do ZUS ? Pytacie urzedasy o to ZUS opisując całą sytuację.
Po ustaleniu powyższego bedzie wiadomo czy opłacac czy nie opłacac składki do ZUS.
Proste jak budowa cepa i przestancie sie madrzyc na temat tego kto jakiego zna rolnika i co słyszał na temat jego ubezpieczen w zus czy krus.
Od rozstrzygania kwestii skladek w krus jest krus a skladek zus jest zus.
Pora moze sie takich elementarnych procedur nauczyc a nie wymyslac bzdury z zakresu do ktorego nie jestescie właściwi.
gops2

Napisano: 12 maja 2015, 18:00

:lol: Ty z choinki się urwałeś?
Gość

Napisano: 13 maja 2015, 9:02

Raczej ty się urwałeś bełkocząc jakąs swoją wiedzę zasłyszana na ulicy lub z rzekomego "doświadczenia życiowego"
gops2

Napisano: 13 maja 2015, 9:08

mój rolnik złożył wniosek o ZDO we wrześniu 2014 z rozpisanym we wrześniu gospodarstwem na córkę. Ja mu przyznałam ZDO od 1 lipca 2013 r. ale do ubezpieczenia zgłosiłam od września 2014 r. (oświadczenie o zaprzestaniu pracy napisał od 2009 r.). Mimo posiadania ponad ha przelicz. SKŁADEK NIE OPŁACAŁ NIGDY. teraz myślę, ze powinnam zrobić korektę i zgłosić go do ubezpieczenia od 1 lipca 2013 r., zamiast od września 2014 r. (bo wypłaciłam mu wyrównanie)
Ania gops

Napisano: 13 maja 2015, 9:35

Jeżeli rolnik pobierał ŚP przed 1 lipca 2013r.,twój błąd. Rolnik złożył Ci w terminie wniosek z oświadczeniem, że nie prowadził gosp. rolnego. Nie do Ciebie należy sprawdzanie ubezpieczenia w KRUS. Powinnaś ubezpieczyć od 1 lipca 2013r.
Rolniczego ubezpieczenia nie płacił, bo zapewne nie podlegał przepisom obowiązującym w KRUS o obowiązkowym ubezpieczeniu rolnika z mocy ustawy (tak, tak, można być właścicielem np. 1, 10 , czy 50ha i nie podlegać KRUS). Z chwilą otrzymania ZDO, też mógł pozostać właścicielem gosp.rolnego i nie płacić składek do KRUS. W jakim przypadku, to nie miejsce i czas na wyjaśnianie. Zresztą Ciebie to nie powinno interesować jako pracownika OPS. Ewentualne niejasności związane z KRUS, to rolnik powinien sam tam wyjaśnić. Zapamiętaj, że ubezpieczenie w ZUS zawsze ma pierwszeństwo przed KRUS. Jeżeli coś namotał z ubezpieczeniem rolniczym, a wyjdzie to w przyszłości na jaw, to On będzie odpowiadał i ponosił konsekwencje. Nie Ty. Pozdrawiam.
mireczka

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x