My walczymy z ZUSem w takich sytuacjach.Ruda1 pisze:Dostałam dzisiaj wniosek o zasiłek pielęgnacyjny, wysłany przez pracownika socjalego, dotyczący Pani, która przebywa w ZOL. Nie byłoby problemu, tylko Pani ma przyznany dodatek pielęgnacyjny z ZUS. Rozmawiałam z pracownikiem socjalnym, który mi to przesłał, a Pani stwierdziła, że wysłała ten wniosek po to, żeby nasza gmina mniej płaciła, bo ZUS wstrzymał wypłatę dodatku, a poza tym oni praktykują tak, że jak ZUS wstrzymuje dodatek piel. to oni przyznają zasiłek. Skoro tak inni praktukują to może ze mną jest coś nie tak, bo wg mnie wstrzymanie dodatku nie jest równoznaczne z odebraniem uprawnień.
Trudno uznać, że osobą uprawnioną do dodatku pielęgnacyjnego jest osoba, której dodatek nie przysługuje.4. Osobie uprawnionej do emerytury lub renty przebywającej w zakładzie opiekuńczo-leczniczym lub w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym dodatek pielęgnacyjny nie przysługuje, chyba że przebywa poza tą placówką przez okres dłuższy niż 2 tygodnie w miesiącu.