żona i konkubina w składzie rodziny?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
młodaaa
Praktykant
Zajmuję się: wszystko
Kontakt:

żona i konkubina w składzie rodziny?

Post autor: młodaaa »

może tak być? rozwodu z żoną nie ma i wpisał i żonę i konkubinę, z którą ma dziecko, może tak być?
Awatar użytkownika
Paula
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: żona i konkubina w składzie rodziny?

Post autor: Paula »

ja tak przyjmuje
młodaaa
Praktykant
Kontakt:

u mnie elektroniczny taki wpłynął i się zastanawiam czy wzywać Pana?
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nela »

Paula pisze:ja tak przyjmuje
a to jest zgodne z definicją rodziny?
młodaaa
Praktykant
Kontakt:

właśnie chyba zależy co kto rozumie pod słowem odpowiednio: małżonków, rodziców dzieci i tak się bije czy to prawidłowo czy raczej nie, Pan się upiera, że prawidłowo wpisał skład rodziny, pierwszy taki przypadek mam i już zdruniałam, jak robicie?
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nela »

młodaaa pisze:właśnie chyba zależy co kto rozumie pod słowem odpowiednio: małżonków, rodziców dzieci i tak się bije czy to prawidłowo czy raczej nie, Pan się upiera, że prawidłowo wpisał skład rodziny, pierwszy taki przypadek mam i już zdruniałam, jak robicie?
tu każdy powinien rozumieć to samo...nie ma czegoś takiego jak wielożeństwo w Polsce
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

ODPOWIEDNIO w definicji rodziny znaczy,ze ma ODPOWIEDNIO wpisac do skaldu rodziny albo meza/zone jesli jest w zwiazku malzenskim, albo rodzica drugiego dziecka jesli jest panna/kawalerem/wdowa/wdowcem i wychowuje dziecko wspolnie z tym drugim rodzicem :) jesli mialoby byc tak,ze ma wpisac i meza/zone i drugiego rodzica dziecka jesli nie jest nim wspolmalzonek to slowo odpowiednio w tej definicji nie mialoby racji bytu ;-)
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: vasaria »

nie przyjmuje takiego wniosku. upieram się, że poligamii w Polsce nie ma i dla mnie to jest sprzeczne z definicją rodziny. jeśli pan jest żonaty, to nie może mieć konkubiny, co najwyżej kochankę. dla mnie to jakiś kosmos do składu rodziny wpisywać kochankę :roll: . gdyby taki wniosek wpłynął wezwałabym do osobistego złożenia wyjaśnień pod groźbą nierozpatrzenia.
Eswuszka
Referent
Zajmuję się: świadczenia
Kontakt:

Post autor: Eswuszka »

Absolutnie!
Nie ma opcji ze z nimi dwoma żyje..
Miałyśmy taki przypadek..
Jak jest żonaty to chce czy nie chce musi wpisać żonę do składu rodziny zgodnie z definicją rodziny.

Poza tym niech facet zrobi porządek z tym - rozwód ;)
Pozdrawiam :D
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: Młodypracownik »

Mamy taki przypadek: mężatka ma dziecko z innym facetem, ustalenie ojcostwa było we wrześnio 2017, bo wcześniej w akcie urodzenia dziecka figurował mąż. Kobitka nie jest z mężem, a jest z konkubentem. Ja i koleżanka stoimy na stanowisku, że należy podać do składu ją, męża i dziecko, nie podawać konkubenta. Nasza kierowniczka mówi, żeby wpisać konkubenta... albo żeby to ten konkubent złożył wniosek na to dziecko (bo jest jego) i podał do składu siebie, dziecko i tę kobietę. Jak byście zrobili?
ODPOWIEDZ