zp sprwdzacie? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 12 mar 2014, 11:12

podbijam:
1.czy sprawdzacie, jeśli tak, to
2. czy tylko 75 latków, wreszcie
3. czy wysyłacie pisma w indywidualnych sprawach czy ZUS przyjmuje zbiorcze zestawienie
4. jak często weryfikujecie?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 11:18

1. nie;
2. jw
3.nie
4. w ogóle
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 11:28

ja robiet tak

okoła dwa lata temu
wysłalam do wszytskich pobierajaych ZP na czas nieokreslony psma z informacja o przedłozenie jezlei osoba posiada decyzji emerytalnej lub rentowej , lub poinofmrwanie GOPS jezeli osoba pobiera dodatek pielegnacyjny itp...
napisałam ze ejst to weryfikacja wypłacanego zas. piel

wszytskie osoba w ciagu 3 mies. dostarczyły mi decyzje rent lub emer , powiponałam sobie posprwadzałam kot ma a kto nie
okazało sie tez ze 10 osob juz nie mieszka od kilku lat na naszje gminie a pobierało tu

natomiast 75 latkow sama wyłapuje co roku
~yhujk

Napisano: 12 mar 2014, 11:41

zaprzyjaźnionemu Ośrodkowi z miasta wojewódzkiego NIK nakazał to sprawdzać niezależnie od obowiązku nałożonego na stronę. Ja do tej pory z własnej nieprzymuszonej sprawdzałem 75 latków i osoby w wieku emerytalnym z orzeczniami ZUSowskimi
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 11:42

NIK ma różne pomysły z obarczeniem winy OPS za to, że komornik mało egzekwuje na czele
~Elmer

Napisano: 12 mar 2014, 11:50

@elmer
niemniej po wielu sytuacjach, w których kolegia umarzały mi postępowanie w sprawie zwrotu nienależnie pobranych zasiłków pielęgnacyjnych, wypłaconych osobom, które w miedzyczasie nabyły prawdo do DP, argumentując to wynikajacą z wieku niską świadomością i brakiem zawinienia, które ma być, ich zdaniem immanentną cechą nienależnie pobranych świadczeń, jestem wyczulony na tego rodzaju sytuacje.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 11:51

to jest obowiazek klienta ZUS nie musi wam weryfikowac nawet jesli poprosicie bo z jakiej racji, jak by kazda gmina wysłała do zusu zapytania czy pobieraja dodatek piel to był by kocioł bo tych zasiłków troche jest my tylko pilnujemy 75 latków a nawet tego nie musimy robic
~WK

Napisano: 12 mar 2014, 11:53

@WK
Bzdura. ZUS ma obowiązek weryfikacji, bo jest to okoliczność mająca wpływa na prawo do świadczeń i z odmowy odzielenia danych się nie obronią.
Z resztą się zgadzam, taka weryfikacja nastręcza wielkich problemów zarówno nam jak i ZUS-om.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2014, 11:57

mozesz jeden czy dwa wnioski zweryfikowac i napewno tobie odpowiedzą ale nie 650 jak my mamy to jest obowiązek klienta pamiętac a nie nasz,i nie bądz nadgorliwy u nas klientka spłaca z 4 lat , zmarł mąż i nic nie zgłosiła, odwołała sie i SKO utrzymało naszą decyzję w mocy
~Wk

Napisano: 12 mar 2014, 12:05

@WK
to już jest relatywizm. Jak wyślesz 650, też będą musieli odpowiedzieć, bo przepisy są te same. Rzecz nie w tym. I żeby nie było, zgadzam sie z Tobą, to jest robota głupiego, ale wątpliwości nadal mam.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x