w tym roku na początku roku wystąpiłam do ZUSu i KRUSu w sprawie osób które w tym roku ukończą 75 lat, odnośnie jednej osoby dostałam informację, że pobiera dod. piel. w ZUSie od 2011 roku. Wszczęłam postępowanie - a pan już tam nie mieszka. Jak mogę teraz ustalić, gdzie on mieszka? wszczęcie się już uprawomocniło po podwójnym awizowaniu, teraz powinnam uchylić - i czy mam nadal kierować na jedyny znany mi adres tego pana?
\'osoba otrzymuje prawo do DP, a nie chce zrezygnować z ZP\'
A co ma jej \'chcenie\' do rzeczy? Z ustawy wynika, że zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje jeśli osoba ma ustalone prawo do DP. Uchylasz decyzję na podstawie art. 32 uśr.
\"A co ma jej \'chcenie\' do rzeczy? Z ustawy wynika, że zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje jeśli osoba ma ustalone prawo do DP. Uchylasz decyzję na podstawie art. 32 uśr. \"
Przychodzi osoba w marcu przed wypłatami, informuje, że ma prawo do dodatku pielęgnacyjnego (czyli powiadamia organ, nic nie zataja) i chce dalej pobierać zasiłek pielęgnacyjny, ponieważ dodatek ma z racji wieku, a zasiłek - niepełnosprawności. I co teraz?
Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego albo osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne.
@aśka, ma się do art. 16 ust. 6
\"6. Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego. \"
Tyle, jest uprawniona do DP, więc zaszły okoliczności powodujace utratę prawa do ZP. Wola i ocena strony mnie ma nic do rzeczy. Nie wnosi o uchylenie decyzji, to Ty zawiadamiasz stronę o9 wszczeciu postępowania w sprawie uchylenia decyzji, wyznaczasz termin do zapoznania się z aktami i uchylasz w oparciu o art. 16 ust. 6 i art. 32 ust. 1
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett