zp sprwdzacie? - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 13 mar 2014, 10:19

\'Przychodzi osoba w marcu przed wypłatami, informuje, że ma prawo do dodatku pielęgnacyjnego (czyli powiadamia organ, nic nie zataja) i chce dalej pobierać zasiłek pielęgnacyjny, ponieważ dodatek ma z racji wieku, a zasiłek - niepełnosprawności. I co teraz?\'

No jak co - przecież jej się nie należy na podstawie tego art. 16. ust. 6:

\'Zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego.\'

i 32 ma tutaj idealne zastosowanie, nie musisz mieć zgody strony na uchylenie dec.

\'mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych\'

To, że otrzymała ZP to jest zmiana sytuacji która ma wpływ na prawo do ZP (bo przecież ZP jest jak najbardziej świadczeniem rodzinnym, a to, że otrzymanie ZP ma wpływ wynika z art. 16)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 13:35

zmiana sytuacji rodzinnej rozumiana jest jako przybycie lub ubycie członka rodziny, a nie nabycie prawa do dodatku pielęgnacyjnego.
Takim rozumowaniem wszystko można podciągnąc pod zmianę sytuacji rodzinnej i nie byłby potrzebny art. 155 KPA
~aśka

Napisano: 13 mar 2014, 14:54

DZIS DOSTAŁAM PISMO Z KRUS świadczenia zagraniczne że osobie która pobiera u nas zasiłek pielęgnacyjny przyznali od ponad pół roku temu dodatek pielęgnacyjny z tytułu niezdolności do samodzielnej egzystencji - dzwoniłam kasa już poszła,,,,, musze zrobić wszczęcie postepowania i zwrot ZP , dobrze myślę?
~nowa2

Napisano: 13 mar 2014, 14:55

@Aska
nie masz racji. Sytuację rodzinną i dochodową nalezy rozumieć szeroko. To Art. 155 kpa ma bardzo wąskie zastosowanie, bo jednak ograniczone zgodą strony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 14:59

a co w mojej sprawie?
~nowa2

Napisano: 13 mar 2014, 15:01

nikt się nie wypowie????????????
~nowa2

Napisano: 13 mar 2014, 15:04

do nowej, oczywiście robisz wszczęcie, uchylenie na 162 KPA bo stała się bezprzedmiotowa i żądanie zwrotu.
~ula

Napisano: 13 mar 2014, 15:05

@nowa2
przede wszystkim, trzeba usunąc z obrotu decyzję przyznającą. Zawiadomienie o wszczęciu -> potem decyzja.
Potem wszczecie w sprawie zwrotu i decyzja.
Wiem, ze niektóre rejony żyją w swiecie trzech decyzji- czyli w międzyczasie uznanie świadczen za nienależne, ale moje kolegium już takich rzeczy nie wymyśla.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 15:11

dziękuję ;))
~nowa2

Napisano: 13 mar 2014, 15:12

uchylacie z dniem np. 13-03-2014 r., decyzje i uznajecie za nienależnie pobrane świadczenia wstecz?
~nowa2

Strona 5 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x