A odpowie mi ktoś jeszcze... dziecko miało orzeczenie do 30.04.2020, zasiłek pielegnacyjny został wydłużony, a następnie 30.06.2020 ojciec doniósł nowe orzeczenie wydane dn. 18.06.2020. Rozpatrując dzisiaj wniosek z nowym orzeczeniem, powinnam od kiedy przyznać to świadczenie? Od 18.06.2020 r. (poprzednia decyzja w zwiazku z covid-em wydłużyła je do dnia otrzymania tego nowego orzeczenia. Świadczenie nie dzieli się też na dni, a za czerwiec mieli juz wypłacone.
A jeżeli jest taka sytuacja Pan miał świadczenie pielęgnacyjne do 30.04.2020r. zostało mu przedłużone ze względu na COVID. Przyszedł 20.07. z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne dołączając orzeczenie z ZUS z dnia 13.12.2019 o niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Czy mogę to traktować jako nowe orzeczenie i mu przyznać. I czy mogę od 01.08.2020r. bo wcześniej miał przyznane decyzja COVID i wypłacone na tej podstawie w lipcu
Czy mogę tak napisać " Na podstawie art. 24 ust. 2a jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia
o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności. W związku z tym świadczenie przyznano od 01.08.2020r. ponieważ poprzednie miał Pan do 30.04.2020r. Ponadto zgodnie z art. 15h ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U.2020 poz. 568) zostało przedłużone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego od 01.05.2020r. do upływu 60 dni od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności i było wypłacane na tej podstawie do 31.07.2020r."
art.15h dotyczy orzeczeń z PCPR a nie orzeczeń z ZUS. Ja bym poprosił Pana o wniosek o uchylenie decyzji COVID-19 od 01.08.2020 r. i przyznał na nowy wniosek z orzeczeniem ZUSowskim od 01.08.2020 r.
ale gdzie to pisze że to orzeczenia z PCPR przecież jest w ustawie że orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności to zgodnie z art.3 pkt 21b znacznym stopniu niepełnosprawności – oznacza to całkowitą niezdolność do pracy
i samodzielnej egzystencji orzeczoną na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.