Kobieta POBIERA zp od 2005 roku w ostatniej weryfikacji zus pokazuje że pobiera dodatek od 2003 r. Napisałam do zus wniosek udo odpisali że wcale nie nie pobiera dodatku. Czy u Was też pokazuje takie głupoty bo już sama nie wiem co robić w tej sytuacji
Zrobiłem kiedyś weryfikacje ZP ZUS i ucieszyłem się, bo nie było żadnych wtop typu zbieżność. Wczoraj stworzyłem kolejne zapytanie i jakież było moje zdziwienie, gdy dziś wyskoczyły mi osoby, które od lat biorą u nas ZP, a tu się okazuje, że mają DP np. od 2019 roku
Zaraz zabieram się za pisanie wniosków, bo widzę, że jakość tych danych jest mocno dyskusyjna
zasiłek pielęgnacyjny był przyznany do 30.06.2024 r. (decyzja z 2019 r.). Decyzja w czerwcu została zmieniona i przyznany został zasiłek do 30.09.2024 r. 14 sierpnia robiłam weryfikacje grupowe, nie wyszło, że jest przyznany dodatek pielęgnacyjny. Ponownie zrobiłam weryfikacje 21.08 i wyszło, że osoba ma dodatek pielęgnacyjny od 01.05.2023 r. Sprawdziłam w ZUS, potwierdziło się, że jest dodatek pielęgnacyjny. W sierpniu nowe orzeczenie stało się ostateczne. Co teraz trzeba zrobić? Czy do decyzji zmieniającej zrobić wznowienie postępowania?
A wydawać decyzje o NP, czy pismo do ZUS o zwrot ZP za cały okres? (czy za pierwszy okres pismo do ZUS, a do decyzji zmieniającej decyzja?).
Czy wysyłacie zapytania do ZUS i KRUS czy pobiera dodatek pielęgnacyjny przy przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego czy tylko z Empatii zapytanie o dodatek pielęgnacyjny wysyłacie ?
Tom. decyzja zmieniająca wygasła w sierpniu (nowe orzeczenie o niepełnosprawności stało się ostateczne). Wystąpię do ZUS-u o zwrot ZP.
Dziękuję za pomoc.