Wynagrodzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 sie 2024, 13:51

POMOCY
Czy pracownikowi OPS należy zwiększyć wynagrodzenie w związku z Rozporządzeniem z dnia 12 lipca 2024r. - zmieniającym rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych, czy w/w rozporządzenie jest obligatoryjne dla pracodawcy?

Czy rozporządzenie jest ważniejsze niż regulamin wynagrodzeń?
gucioo
Referent
Od: 09 cze 2017, 13:05
Zajmuję się: SR

Napisano: 20 sie 2024, 22:02

Ciekawe pytanie
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 20 sie 2024, 22:25

Nie wierzę, że o to pytacie. Hierarchia aktów prawnych jest już określona w ustawie zasadniczej (czytaj Konstytucji RP). Oczywiście, że rozporządzenie jest "ważniejsze" niż regulamin wynagradzania, który powinien zostać dostosowany w trybie natychmiastowym do opublikowanych zmian. Serio... ministra chce wykopać świadczenia rodzinne - część do pomocy społecznej, te bardziej dochodowe (obsługa) do ZUS, a pracownicy którzy mają chociaż trochę pojęcia o przepisach prawa pójdą na bruk. A w ops-ach zostaną właśnie tacy kierownicy, co to twierdza, że regulamin wynagradzania jest niezmienialny i że... (to najlepsze) jeśli pracownik zarabia minimalne wynagrodzenie za pracę, to już nie trzeba mu dostosować pensji do widełek z rozporządzenia zgodnie ze stawką zaszeregowania. Tragedia! Serio...
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 21 sie 2024, 7:34

w prawie pracy jest zasada, że przepisy wewnętrzne mogą być tylko korzystniejsze niż wynikające z aktów powszechnie obowiązujących.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 21 sie 2024, 7:59

MartaW pisze:
20 sie 2024, 22:25
Nie wierzę, że o to pytacie. Hierarchia aktów prawnych jest już określona w ustawie zasadniczej (czytaj Konstytucji RP). Oczywiście, że rozporządzenie jest "ważniejsze" niż regulamin wynagradzania, który powinien zostać dostosowany w trybie natychmiastowym do opublikowanych zmian. Serio... ministra chce wykopać świadczenia rodzinne - część do pomocy społecznej, te bardziej dochodowe (obsługa) do ZUS, a pracownicy którzy mają chociaż trochę pojęcia o przepisach prawa pójdą na bruk. A w ops-ach zostaną właśnie tacy kierownicy, co to twierdza, że regulamin wynagradzania jest niezmienialny i że... (to najlepsze) jeśli pracownik zarabia minimalne wynagrodzenie za pracę, to już nie trzeba mu dostosować pensji do widełek z rozporządzenia zgodnie ze stawką zaszeregowania. Tragedia! Serio...
co masz na myśli ?
wykopać świadczenia rodzinne - część do pomocy społecznej ? i jakie są te bardziej dochodowe do zus ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 21 sie 2024, 9:09

Mam pytanie może mi ktoś odpowie. Pracuję w OPS 19 lat, od początku miałam wykształcenie wyższe, jestem starszym referentem IX grupa zaszeregowania, najniższa w całym urzędzie i dalej nic się w moim przypadku nie zmieni, czy to zgodne z prawem? W urzędzie osoby pracujące krócej są starszymi inspektorami w ogóle jestem jedynym referentem, bo nawet osoby nowo zatrudniane bez stażu pracy otrzymują stanowiska podinspektorów. Nie wiem jakich argumentów użyć, żeby w końcu dostać awans, nie wydaje mi się żebym pracowała gorzej od innych. Podpowiedzcie co zrobić.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 21 sie 2024, 9:28

Ruda1 pisze:
21 sie 2024, 9:09
Mam pytanie może mi ktoś odpowie. Pracuję w OPS 19 lat, od początku miałam wykształcenie wyższe, jestem starszym referentem IX grupa zaszeregowania, najniższa w całym urzędzie i dalej nic się w moim przypadku nie zmieni, czy to zgodne z prawem? W urzędzie osoby pracujące krócej są starszymi inspektorami w ogóle jestem jedynym referentem, bo nawet osoby nowo zatrudniane bez stażu pracy otrzymują stanowiska podinspektorów. Nie wiem jakich argumentów użyć, żeby w końcu dostać awans, nie wydaje mi się żebym pracowała gorzej od innych. Podpowiedzcie co zrobić.
wydaje mi sie ze musialabys zlozyc wniosek o awans zawodowy
muusia
Starszy referent
Od: 14 wrz 2017, 9:44
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 21 sie 2024, 9:31

Tylko jakoś inni nic nie muszą składać, a podwyższają im z urzędu.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 21 sie 2024, 13:08

Do Jasiak
Przecież juz było kilkanaście artykułów na ten temat, ostatni
https://www.money.pl/gospodarka/tak-800 ... 6288a.html

A dlaczego nie podnoszą kryterium do rodzinnych i wysokości samych rodzinnych? Po to by sporo odpadło.
Zasiłek pielegnacyjny do ZUS (już tam jest dodatek pielęgnacyjny)
Świadczenie rodzicielskie do ZUS (przecież bez dochodu)
walczak
Stażysta
Od: 30 maja 2021, 14:56
Zajmuję się: sw

Napisano: 21 sie 2024, 14:05

walczak pisze:
21 sie 2024, 13:08
Do Jasiak
Przecież juz było kilkanaście artykułów na ten temat, ostatni
https://www.money.pl/gospodarka/tak-800 ... 6288a.html

A dlaczego nie podnoszą kryterium do rodzinnych i wysokości samych rodzinnych? Po to by sporo odpadło.
Zasiłek pielegnacyjny do ZUS (już tam jest dodatek pielęgnacyjny)
Świadczenie rodzicielskie do ZUS (przecież bez dochodu)
no ok, myślałam, że coś konkretnego jest bo te artykuły to tylko nadal artykuły :D
po co te nerwy :shock: :D
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x