źródła ciepła a węglowy

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

źródła ciepła a węglowy

Post autor: Nutka »

Rodzinie przyznano dodatek węglowy, a teraz na ten sam adres wpłynął wniosek na źródło ciepła (pelet) innej rodziny (obie mieszkają w tym domku). Deklaracja jest w CEEB zgłosozna prawidłowo: kocioł i rodzaj: węgiel, pelet drewno. Chciałam zrobić odmowę na ZC ale art. 24 ust. 7 nie mówi o tym samym adresie tylko o gospodarstwie domowym. Jak rozpatrujecie takie wnioski?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: źródła ciepła a węglowy

Post autor: Nutka »

nikt nie miał takiego przypadku
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
MartynaJ
Praktykant
Zajmuję się: Sekcja świadczeń, pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: MartynaJ »

Też mam taki przypadek i nie wiem co zrobić. Jestem skłonna do odmowy powołując się na art. 24 ust. 4
kuba77
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
Kontakt:

Post autor: kuba77 »

Też mamy takie sprawy i też nie wiemy co zrobić. Skłaniamy się do odmowy powołując się na art. 24 ust. 7 ustawy o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw oraz art. 2 ust. 3a ustawy o dodatku węglowym, interpretując go w ten sposób, że skoro jeden dodatek węglowy należy się dla wszystkich gospodarstw domowych spod tego adresu, to wszystkie gospodarstwa zostały objęte tym jednym dodatkiem (mimo, że wypłacono go jednemu gospodarstwu, które złożyło wniosek jako pierwsze lub jedyne). Co sądzicie o tej interpretacji?
artman
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: artman »

Ciekawa interpretacja.... Szkoda, że nie została wprost wpisana w ustawie.....
Tak na poważnie, z ustawy o dodatku węglowym nie wynika, że pozostałe rodziny mają się cieszyć, że dostały jeden wspólny dodatek węglowy, a rodzina która go dostała ma się nim podzielić. Więc argumentacja, że skoro jedna rodzina dostała dodatek węglowy, to reszta też "tak jakby" go dostała, to dodatek dla gospodarstw domowych nie przysługuje, jest lekko naciągana.
W zasadzie w ustawie o szczególnych....na rynku paliw, jest jedna negatywna przesłanka, którą jest pozytywne załatwienie wniosku o dodatek węglowy tego gospodarstwa domowego, które ubiega się również o dodatek np. na drewno. Reszta powodów do odmowy jest już chyba życzeniem tych, co nie dopatrzyli żeby wpisać w ustawie...
ODPOWIEDZ