ZWIĘKSZENIE POWIERZCHNI NORMATYWNEJ O 15M2 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 mar 2021, 13:13

Witajcie! Złożyła u mnie Pani wniosek o DM, zamieszkuje z córką, która ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, w orzeczeniu nie ma jeszcze adnotacji o wymogu zamieszkania w oddzielnym pokoju. Jednakże do wniosku dołączyła zaświadczenie od lekarza, potwierdzające wymóg zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Czy takie zaświadczenie jest wiążące? Na podstawie tego zaświadczenia zawsze zwiększałam jej powierzchnię, jednak teraz osoba podpisująca decyzję to zakwestionowała. Jaki macie pomysł na to, może ktoś z Was miał ostatnio taki przypadek i poratujecie orzecznictwem ? Pozdrawiam Serdecznie.
anbDME
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 12:08
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 22 mar 2021, 13:21

Jak dla mnie ta sprawa nie kwalifikuje się do zwiększenia powierzchni. Adnotacja odnośnie do wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pomieszczeniu powinna się znajdować w orzeczeniu o niepełnosprawności. Lekarz, wiadomo, wypisze wszystko, zwłaszcza "prywatnie", ale od decydowania, czy ktoś wymaga pomieszczenia, czy nie wymaga - jest zespół ds. orzekania, zresztą masz w ustawi o dodatkach stosowny artykuł na ten temat.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 22 mar 2021, 14:34

W ustawie jest jasno napisane to prawda, tylko orzeczenie zostało wydane jeszcze przed wejściem ustawy w życie i jest tylko7 punktów. I właśnie nie wiem czy zaświadczenie od lekarza może być dokumentem pozwalającym na zwiększenie powierzchni.
anbDME
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 12:08
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 23 mar 2021, 9:56

Dla osób niepełnosprawnych, które legitymują się orzeczeniem zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności oraz osób legitymujących się orzeczeniami wydanymi przez ZUS, o których mowa w ustawie o rehabilitacji, wydanymi przed 23.11.2004 r., konieczność zamieszkania w oddzielnym pokoju może być udokumentowana w szczególności zaświadczeniem lekarskim lub opinią biegłego.
W związku z powyższym do orzeczenia o stopniu niepełnosprawności należy dostarczyć zaświadczenie od biegłego o konieczności zamieszkiwania w osobnym pokoju-dobrze by było szczegółowe wyjaśnienie-np. osoba porusza się wózku itp.

Wszystkie orzeczenie wydane przez zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności po 23.11.2004 r. w pkt. 10 powinny mieć uwzględnione czy osoba wymaga oddzielnego pokoju czy też nie.
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 cze 2023, 14:53

Jeśli wśród zamieszkujących jest osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim, która posiada zaświadczenie od lekarza potwierdzające poruszanie się na wózku, ale za to w pkt. 10 na orzeczeniu nie wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to czy doliczamy 15m2?
Blue
Stażysta
Od: 12 lut 2021, 15:03
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x