Witajcie! Złożyła u mnie Pani wniosek o DM, zamieszkuje z córką, która ma orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, w orzeczeniu nie ma jeszcze adnotacji o wymogu zamieszkania w oddzielnym pokoju. Jednakże do wniosku dołączyła zaświadczenie od lekarza, potwierdzające wymóg zamieszkiwania w oddzielnym pokoju. Czy takie zaświadczenie jest wiążące? Na podstawie tego zaświadczenia zawsze zwiększałam jej powierzchnię, jednak teraz osoba podpisująca decyzję to zakwestionowała. Jaki macie pomysł na to, może ktoś z Was miał ostatnio taki przypadek i poratujecie orzecznictwem ? Pozdrawiam Serdecznie.
Jak dla mnie ta sprawa nie kwalifikuje się do zwiększenia powierzchni. Adnotacja odnośnie do wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pomieszczeniu powinna się znajdować w orzeczeniu o niepełnosprawności. Lekarz, wiadomo, wypisze wszystko, zwłaszcza "prywatnie", ale od decydowania, czy ktoś wymaga pomieszczenia, czy nie wymaga - jest zespół ds. orzekania, zresztą masz w ustawi o dodatkach stosowny artykuł na ten temat.
W ustawie jest jasno napisane to prawda, tylko orzeczenie zostało wydane jeszcze przed wejściem ustawy w życie i jest tylko7 punktów. I właśnie nie wiem czy zaświadczenie od lekarza może być dokumentem pozwalającym na zwiększenie powierzchni.
Dla osób niepełnosprawnych, które legitymują się orzeczeniem zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności oraz osób legitymujących się orzeczeniami wydanymi przez ZUS, o których mowa w ustawie o rehabilitacji, wydanymi przed 23.11.2004 r., konieczność zamieszkania w oddzielnym pokoju może być udokumentowana w szczególności zaświadczeniem lekarskim lub opinią biegłego.
W związku z powyższym do orzeczenia o stopniu niepełnosprawności należy dostarczyć zaświadczenie od biegłego o konieczności zamieszkiwania w osobnym pokoju-dobrze by było szczegółowe wyjaśnienie-np. osoba porusza się wózku itp.
Wszystkie orzeczenie wydane przez zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności po 23.11.2004 r. w pkt. 10 powinny mieć uwzględnione czy osoba wymaga oddzielnego pokoju czy też nie.
Jeśli wśród zamieszkujących jest osoba poruszająca się na wózku inwalidzkim, która posiada zaświadczenie od lekarza potwierdzające poruszanie się na wózku, ale za to w pkt. 10 na orzeczeniu nie wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju to czy doliczamy 15m2?