zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ST i KDR
- Kontakt:
zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę
Witam, powiedzcie mi, próg dochodowy zmienia się od 1 października, jak będziecie przyjmować wnioski we wrześniu liczycie dalej na 514 zł na osobę ? Co jak się nie łapie na 514 a będzie się łapał na 528 ???
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę
Właśnie na dzień przyjęcia wniosku teoretycznie bazujemy na dochodzie nie przekraczającym 514 zł też cały czas się zastanawiam .... 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ZOSIP - stypendia
- Kontakt:
Skąd taka informacja do Was dotarła??
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stpendia, dodatek energetyczny, dodatek mieszkaniowy
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jeśli dochód będzie między 514 zł a 528 zł to na miesiąc wrzesień odmowa i informacja żeby Strona przyniosła dochody za wrzesień w październiku i wtedy od października decyzja przyznająca jeśli 528 zł nie przekroczy.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Skoro tak jak napisane wyżej to będzie wymagana zgoda Wójta/Burmistrza na złożenie wniosku po terminie (1.09-15.09.2018)?????pa_wol pisze:Wydaje mi się, że jeśli dochód będzie między 514 zł a 528 zł to na miesiąc wrzesień odmowa i informacja żeby Strona przyniosła dochody za wrzesień w październiku i wtedy od października decyzja przyznająca jeśli 528 zł nie przekroczy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stpendia, dodatek energetyczny, dodatek mieszkaniowy
- Kontakt:
Wydaje mi się, że nie jest to potrzebne, bo operujemy cały czas wokół jednego wniosku złożonego w terminie 01-15.09.2018 rok.
Ostatnio na szkoleniu Pani powiedziała tak, że Strona która złoży wniosek i dostanie odmowę - może w ciągu roku przyjść, jeśli sytuacja się zmieni na jej korzyść i mamy obowiązek znowu przeliczyć jej dochód i w razie nieprzekroczenia zmienić decyzję od miesiąca, w którym jej się należy stypendium.
Dlatego wydaje mi się, że tutaj też można tak sytuacje rozwiązać, jeśli się zdarzą.
Jeśli się mylę to niech mnie poprawi ktoś, kto ma większe doświadczenie w tym dziale, bo ja też Świeżaczek jestem.
Ostatnio na szkoleniu Pani powiedziała tak, że Strona która złoży wniosek i dostanie odmowę - może w ciągu roku przyjść, jeśli sytuacja się zmieni na jej korzyść i mamy obowiązek znowu przeliczyć jej dochód i w razie nieprzekroczenia zmienić decyzję od miesiąca, w którym jej się należy stypendium.
Dlatego wydaje mi się, że tutaj też można tak sytuacje rozwiązać, jeśli się zdarzą.
Jeśli się mylę to niech mnie poprawi ktoś, kto ma większe doświadczenie w tym dziale, bo ja też Świeżaczek jestem.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ja jestem tylko na zastępstwo ale ... przychodzą osoby pytają jaki jest próg dochodu i jeżeli obliczą że im przekracza to nie przynoszą tego wniosku i go nie składają i w takiej sytuacji jeżeli akurat w październiku według nowego dochodu będą się łapać to wtedy chyba muszę uzyskać zgodę Wójta aby móc przyjąć ten wniosek?pa_wol pisze:Wydaje mi się, że nie jest to potrzebne, bo operujemy cały czas wokół jednego wniosku złożonego w terminie 01-15.09.2018 rok.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ST i KDR
- Kontakt:
no właśnie jak zwykle ze stypendiami bywa nie wiadomo jak to robić, czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto był może na jakimś szkoleniu ? A skąd to wiem, Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1358). Czyli że na dzień 1-15 września obliczacie dalej na 514 i pole na 288 ?
-
- Stażysta
- Kontakt:
też znalazłam już rozporządzenie. A na szkolenia dopiero czekam mam nadzieję że coś w naszej okolicy się pojawi bo wrzesień już za pasem
Ale skoro rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2018r tzn że we wrześniu obowiązują nas stare wymogi przy przyjmowaniu wniosków.... tylko co w sytuacji decyzji zmieniającej?? musimy przeliczać dochód jeszcze raz żeby pole było w przeliczniku 308 a nie 288???

Ale skoro rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2018r tzn że we wrześniu obowiązują nas stare wymogi przy przyjmowaniu wniosków.... tylko co w sytuacji decyzji zmieniającej?? musimy przeliczać dochód jeszcze raz żeby pole było w przeliczniku 308 a nie 288???

-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Oto co Ministerstwo pisało 3 lata temu. Mam wersję papierową również sprzed 6 lat, podobna w brzmieniu jak ta z 2015 r, więc podejrzewam, że teraz trzeba robić tak samo jak 6 i 3 lata temu. A być może Ministerstwo znowu wyda taką 'instrukcję' na ten rok szkolny:
"Uwaga! Zmiana kryterium dochodowego i wysokości stypendiów oraz zasiłków szkolnych w roku szkolnym 2015/2016.
W związku z licznymi pytaniami napływającymi z jednostek samorządu terytorialnego oraz rodziców w sprawie realizacji pomocy materialnej dla uczniów dotyczącymi weryfikacji kryterium dochodowego uprawniającego do ubiegania się o pomoc społeczną oraz otrzymania świadczeń pomocowych w ramach ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) Ministerstwo Edukacji Narodowej wyjaśnia:
Ze względu na zmianę od 1 października 2015 r. wysokości kryterium dochodowego, o którym mowa w art. 90 d. ustawy o systemie oświaty, co związane jest ze zmianą ustawy o pomocy społecznej oraz od 1 listopada 2015 r. wysokości dodatku do świadczeń rodzinnych stanowiącego podstawę do wyliczenia kwoty stypendium szkolnego, Ministerstwo Edukacji Narodowej wnioskuje, w przypadku przyznawania pomocy materialnej dla uczniów i słuchaczy, o stosowanie procedur analogicznych do stosowanych w 2012 r.
W trakcie rozpatrywania wniosków o przyznanie stypendium szkolnego na podstawie art. 90 d cyt. ustawy powinno się stosować kryterium dochodowe obowiązujące w dniu rozpatrywania wniosku, a nie w dniu jego składania. Zatem w przypadku rozpatrzenia wniosku i wydania decyzji przed 1 października 2015 r. właściwym kryterium jest 456 zł/netto na osobę w rodzinie. Po 1 października obowiązującym kryterium będzie kwota 514 zł/netto na osobę w rodzinie.
W opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej, w celu zachowania równego dostępu do pomocy materialnej dla uczniów i słuchaczy[1] należy do 15 września przyjmować również wnioski, które będą zawierały zwiększone kryterium dochodowe.
W przypadku pierwszego kryterium pomoc może być udzielona od września 2015 r., w przypadku zwiększonego kryterium dochodowego stypendium szkolne może być przyznane od 1 października 2015 r. Ministerstwo Edukacji Narodowej proponuje, aby w celu uniknięcia wątpliwości proceduralnych w przyznawaniu stypendium wg. zwiększonego kryterium dochodowego – wnioskujący podawali we wniosku termin, od którego ubiegają się o pomoc materialną.
W przypadku wydania decyzji po 1 października należy jako podstawę udzielenia pomocy wskazać wyższy próg dochodowy, z zachowaniem zasady, iż pomoc za wrzesień mogą otrzymać wyłącznie uczniowie z kryterium dochodowym wynoszącym 456 zł/netto na osobę w rodzinie."
Druga część w następnym poście, bo mnie tu ilość znaków już nie puszcza.
"Uwaga! Zmiana kryterium dochodowego i wysokości stypendiów oraz zasiłków szkolnych w roku szkolnym 2015/2016.
W związku z licznymi pytaniami napływającymi z jednostek samorządu terytorialnego oraz rodziców w sprawie realizacji pomocy materialnej dla uczniów dotyczącymi weryfikacji kryterium dochodowego uprawniającego do ubiegania się o pomoc społeczną oraz otrzymania świadczeń pomocowych w ramach ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.) Ministerstwo Edukacji Narodowej wyjaśnia:
Ze względu na zmianę od 1 października 2015 r. wysokości kryterium dochodowego, o którym mowa w art. 90 d. ustawy o systemie oświaty, co związane jest ze zmianą ustawy o pomocy społecznej oraz od 1 listopada 2015 r. wysokości dodatku do świadczeń rodzinnych stanowiącego podstawę do wyliczenia kwoty stypendium szkolnego, Ministerstwo Edukacji Narodowej wnioskuje, w przypadku przyznawania pomocy materialnej dla uczniów i słuchaczy, o stosowanie procedur analogicznych do stosowanych w 2012 r.
W trakcie rozpatrywania wniosków o przyznanie stypendium szkolnego na podstawie art. 90 d cyt. ustawy powinno się stosować kryterium dochodowe obowiązujące w dniu rozpatrywania wniosku, a nie w dniu jego składania. Zatem w przypadku rozpatrzenia wniosku i wydania decyzji przed 1 października 2015 r. właściwym kryterium jest 456 zł/netto na osobę w rodzinie. Po 1 października obowiązującym kryterium będzie kwota 514 zł/netto na osobę w rodzinie.
W opinii Ministerstwa Edukacji Narodowej, w celu zachowania równego dostępu do pomocy materialnej dla uczniów i słuchaczy[1] należy do 15 września przyjmować również wnioski, które będą zawierały zwiększone kryterium dochodowe.
W przypadku pierwszego kryterium pomoc może być udzielona od września 2015 r., w przypadku zwiększonego kryterium dochodowego stypendium szkolne może być przyznane od 1 października 2015 r. Ministerstwo Edukacji Narodowej proponuje, aby w celu uniknięcia wątpliwości proceduralnych w przyznawaniu stypendium wg. zwiększonego kryterium dochodowego – wnioskujący podawali we wniosku termin, od którego ubiegają się o pomoc materialną.
W przypadku wydania decyzji po 1 października należy jako podstawę udzielenia pomocy wskazać wyższy próg dochodowy, z zachowaniem zasady, iż pomoc za wrzesień mogą otrzymać wyłącznie uczniowie z kryterium dochodowym wynoszącym 456 zł/netto na osobę w rodzinie."
Druga część w następnym poście, bo mnie tu ilość znaków już nie puszcza.
Oprócz zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę - Stypendia przeczytaj również:
weryfikacja wysokości dotacji
DOBRY START czy wliczamy do dochodu
Jak policzyć dochód rodziny?
tekst ustawy o systemie oświaty
DOCHÓD Z POLA poniżej ha przeliczeniowego tak czy nie?
komu nie przysługuje stypendium?
nierozliczone stypendium szkolne POMOCY
Zasiłek szkolny - zdarzenie losowe co uznajecie proszę o pom
Nowe wnioski o stypendium a RODO
umowa powierzenia OPS a Szkoły?
Nienależnie pobrane stypendium szkolne
jaka podstawa prawna dz. u. ustawy o oświacie
druki na stypendium szkolne 2018/2019
czy jazda konna może być jako zajecie edukacyjne??
rozliczenie rat za komputer wraz z odsetkami
ZASIŁEK SZKOLNY - termin ograniczony czy dowolny?