zwolnienie lekarskie na dziecko

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~hana

zwolnienie lekarskie na dziecko

Post autor: ~hana »

Pracownica jest na zwolnieniu lekarskim na dziecko i razem przebywaja w szpitalu.Płacę jej chorobowe czy składam do ZUS dokumenty na zasiłek opiekuńczy? Jeżeli opiekuńczy to mam problem bo sa w szpitalu odległym o 150 km i nie może złożyc odpowiednich dokumentów co mam robic, czekać az wróci???
~Grażyna

Re: zwolnienie lekarskie na dziecko

Post autor: ~Grażyna »

ja bym składała dokumenty do ZUS a na 100% będzie wiadomo co zrobić jak przyniesie zwolnienie tam bedzie zaznaczone czy to opieka nad dzieckiem.
~maja

Post autor: ~maja »

może poproś pracownicę aby szpital wystawił jej zaświadczenie, że przebywa w szpitalu, niech wyśle pocztą lub faxem
~Anka

Post autor: ~Anka »

nie możesz wysyłać dokumentów do ZUS zanim nie otrzymasz zwolnienia. Pracownica ma na to 7 dni. Przecież ZUS nie będzie wiedział za jaki okres ma wypłacić opiekę
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Ja, dopóki nie dostałabym ZLA, nie naliczałabym żadnego wynagrodzenia ani zasiłku za ten okres.
Przecież nie jest niczym potwierdzony powód jej nieobecności w pracy. Nadpłaciłabym świadczenie po dostarczeniu odpowiednich dokumentów.
ania
~Marika

Post autor: ~Marika »

tak jak ania
~Monia

Post autor: ~Monia »

Czekaj na zwolnienie od pracownicy
~(<>)

Post autor: ~(<>) »

Jeżeli dziecko jest w szpitalu to matce nie należy się opieka na dziecko, ponieważ dziecko w szpitalu ma zapewnioną całodobową opiekę - ZUS nie wypłaci zasiłku opiekuńczego. Osobiście to przeżyłam.
~ania
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ~ania »

Trzeba zacząć od tego jak traktowana jest nieobecność pracownicy w pracy. Piszesz , żę jest na zwonienu na dziecko ale dziecko jest w szpitalu. Masz już to zwolnienie ?. Za oktes pobytu w szpitalu zasiłek opiekuńczy może nie przysługiwać .
Może skończyć się tym, że pracownica dogada się z kierownictwem i napisze podanie o urlop z datą wcześniejszą.
ania
~hana

Post autor: ~hana »

dzis dotarło do nas zwolnienie lekarskie, niezdolność od 14.03.2014. do21.032.014; pobyt w szpitalu - brak, osoba pod opieką dziecko 1-roczne, a zatrudnienie trwa od 01.03.2014 I co teraz???
ODPOWIEDZ