zwolnienie z odpłatności ŚDS

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
kikir
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

zwolnienie z odpłatności ŚDS

Post autor: kikir »

Wydałam decyzję w styczniu ustalającą odpłatność oraz decyzję zmieniającą, zwalniającą z odpłatności. Teraz przeprowadziłam wywiad, nowy dochód w związku z waloryzacją oraz okazało się że osoba otrzymała świadczenie uzupełniające.
Czy teraz ponownie wydaję decyzję ustalającą nową odpłatność oraz kontynuuję zwolnienie z odpłatności, oczywiście decyzją ?
hek
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: zwolnienie z odpłatności ŚDS

Post autor: hek »

Powinno się to zrobić jedną decyzją. Najpierw w pierwszym punkcie ustala się odpłatność, w kolejnym zwalnia się jeśli jest zasadność.
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

Czy zwalniając osobę z odpłatności, przez to że placówka jest zamknięta należy robić wywiad środowiskowy ?
hek
Starszy referent
Kontakt:

My dostaliśmy pismo z UW, że trwają prace żeby zwalniać bez wywiadów. Na ten moment trzeba na podstawie wywiadu zgodnie z art. 64.
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

A jak przeprowadzacie wywiady ? Telefonicznie czy wzywacie osoby ?
hek
Starszy referent
Kontakt:

Nie jestem pracownikiem socjalnym. Ale można przeprowadzać wywiady telefonicznie.
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Post autor: LuuLane »

zobacz https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000069501.pdf
w art. 15d dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, osoby ponoszące odpłatność za usługi świadczone w ośrodkach wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi, o których mowa w art. 51a ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, zwalnia się na ich wniosek z odpłatności za okres niekorzystania z tych usług w związku z zawieszeniem lub czasowym zamknięciem działalności tych ośrodków, na zasadach i w trybie określonych w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, bez konieczności przeprowadzania rodzinnego wywiadu środowiskowego.”;
hek
Starszy referent
Kontakt:

A to dobrze wiedzieć, że już to dodali. Tylko teraz na jaki okres zwolnić. Do 26 kwietnia oficjalnie zamknięte są, a pewno przedłużą. Żeby teraz co tydzień nie zmieniać decyzji.
hek
Starszy referent
Kontakt:

Ktoś zwalnia już z odpłatności? Wpłynęło do mnie parę podań i czy zgodnie z art. 15 D w związku z art 64 uops powinno zwalniać się od faktycznego zamknięcia ŚDS, czyli od 12 marca czy od 1 kwietnia skoro przepis wszedł w życie 17 kwietnia?
Optima
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Optima »

hek pisze: 04 maja 2020, 16:03 Ktoś zwalnia już z odpłatności? Wpłynęło do mnie parę podań i czy zgodnie z art. 15 D w związku z art 64 uops powinno zwalniać się od faktycznego zamknięcia ŚDS, czyli od 12 marca czy od 1 kwietnia skoro przepis wszedł w życie 17 kwietnia?
Ja zwalniam od 12 marca. (w uzasadnieniu powołuję się na polecenia Wojewody o zamknięciu).
ODPOWIEDZ