Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem?
Wnuk płaci za pobyt babci w DPS. Do tej pory nie było problemu -rzetelnie wywiązywał się z umowy. Mieszka w Szwecji. poinformował, że wskutek pandemii on i zona stracili pracę i że będzie miał trudności przez jakiś czas. Rozmawiałam z nim, ma napisać wniosek o okresowe zwolnienie. I teraz: kwestia wywiadu mieszka w Szwecji- rozmawiałam z nim przez telefon i ustaliłam fakty, napisze wniosek i dołączy dokumenty - przyśle pocztą. Czy będzie to miało charakter wywiadu (w dobie wiarusa) i czy zwolnienie robimy decyzją czy aneksem do umowy?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomocą społeczną
- Kontakt:
Re: Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem?
Zgodnie z art. 15o ustawy o covid nie ma potrzeby przeprowadzania wywiadu w tradycyjnej formie, a wystarczy przez telefon. Jeżeli chodzi o zwolnienie to wszystko zależy od tego kiedy ta umowa była podpisana, czy przed 4 października 2019 r. czy po tej dacie. Jeżeli umowa była sprzed 4 X 2019 to i tak należy ją na nowo podpisać wobec zmiany przepisu art. 61 ust. 2d i następne. Zatem wysokość opłaty będzie ustalana na nowo w umowie.Celestia pisze: 06 maja 2020, 13:59 Wnuk płaci za pobyt babci w DPS. Do tej pory nie było problemu -rzetelnie wywiązywał się z umowy. Mieszka w Szwecji. poinformował, że wskutek pandemii on i zona stracili pracę i że będzie miał trudności przez jakiś czas. Rozmawiałam z nim, ma napisać wniosek o okresowe zwolnienie. I teraz: kwestia wywiadu mieszka w Szwecji- rozmawiałam z nim przez telefon i ustaliłam fakty, napisze wniosek i dołączy dokumenty - przyśle pocztą. Czy będzie to miało charakter wywiadu (w dobie wiarusa) i czy zwolnienie robimy decyzją czy aneksem do umowy?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem?
umowa była juz po zmianie ustawy - w listopadzie.
Oprócz Zwonienie z opłaty decyzją czy aneksem? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Osoba nieubezpieczona przebywa w szpitalu w Niemczech
ubezpieczenie na 90 dni
z urzędu i za zgodą strony?
zasiłek stały przyznany do 31.03.2020
brak z. stałego = konieczność małżeństwa?
ryczałt
RODO A NK
pomoc finansowa z PFRON a dochód
uchylenie decyzji i umorzenie postępowania- każe SKO
Dom samotnej matki - jak to zrobić w Pomost Std
program asystent osoby niepełnosprawnej
zasiłek stały uchylenie decyzji w związku z COVID
Wygląd decyzji zmieniającej DPS
decyzja....a koronawirus
wniosek o zwrot składek marzec-maj
nadpłacony zasiłek okresowy