Zwrot czy nie?
Zwrot czy nie?
Witam. Mam taki problem: w sierpniu 2008r. skladalam wniosek o zasilek rodzinny na 2 dzieci i zasilek wychowawczy na jedno z dzieci. Poniewaz moj maz wlasnie w tamtym czasie rozpoczal nowa prace to mialam doniesc zaswiadczenie z pracy meza jak przepracuje pelny miesiac u nowego pracodawcy( czyli za wrzesien). W miedzy czasie dostalam decyzje przyznajaca mi te swiadczenia a pod koniec pazdziernika zanioslam do Mops zaswiadczenie o zarobkach meza za wrzesien. Dochod we wrzesniu byl troszke przekroczony jednak wiedzialam , ze w pazdzierniku i nastepnych miesiacach maz uzyska o wiele mniej i zmiesci sie w kryterium, nie zglaszalam tego faktu w Mops uznajac , ze jeden miesiac podwyzszonych zarobkow nie ma tu specjalnego znaczenia. W lutym maz rozwiazal umowe z pracodawca i w marcu zatrudnil sie u nowego pracodawcy na 3 miesiace czyli do czerwca a , ze mial na umowie niski dochod i taki tez uzyskiwal, rowniez tego faktu nie zglaszalam w Mops bo nie wiedzialam , ze powinnam skoro i tak nie przekraczalam kryterium. W lipcu dostalam wezwanie , ze mam uzupelnic brakujace dane do decyzjii z 2008 r , zasw. o wrzesniowych zarobkach meza, ktore zreszta juz raz donosilam. Tak tez zrobilam i dowiedzialam sie od pani , ze teraz bede musiala caly okres zasilkowy zwracac z powodu tego jednego za wysokiego miesiaca wrzesnia . Czy ta pani ma racje? Wydaje mi sie , ze ta Pani nie ma racjii, z tego co tu wyczytalam, jezeli wogole powinnam cos zwracac to za wrzesien, ale dlaczego za pozostale miesiace? Dodam tylko , ze dostarczylam juz swiadectwa pracy bylych prac meza od wrzesnia 2008r do czerwca 2009r i czekam na decyzje. Jednakze bardzo mnie ta sprawa frasuje i chcialabym poznac wasza opinie na ten temat:)
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Zwrot czy nie?
bierzemy dochód za pierwszy pełny przepracowany miesiąc i nie interesuje nas ile osoba zarobi w następnych miesiącach i tak za każdym razem jak rozpocznie się nową pracę
Rozumiem , ze wobec tego powinien byc zwrot do lutego , kiedy maz utracil dochod bo stracil prace, czy tak? Jezeli przyznaja mi ten zwrot moge sie odwolywac ?Przeciez to niesprawiedliwe, zwracac calosc jak sie w/g kryterium nalezalo za wyjatkiem jednego miesiaca , za ktory zreszta maz dostal wyplate w pazdzierniku i nie wiedzial , ze przekroczy dochod bo na umowie ma niska podstawe + premie( ktora dostal tylko raz !) i przy tej wyplacie juz wiedzial, ze to tylko jednorazowo. Czy to cos da jak predstawimy zaswiadczenia za dochody meza od pazdziernika do chwili obecnej?
byłam w podobnej sytuacji, odwołałam się do SKO i uchyliło mi decyzję o zwrocie, pisz odwołanie
dla pań z gops wszystko jest białe i czarne, a co siwe to złe - nie proś się madziarek o łaskę przyjmij decyzję o zwrocie i się odwołuj.
Oprócz Zwrot czy nie? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
na kiedy wypłata becikowego?
Panna..
becikowe dla Rumunki
Becikowe????
na kiedy wypłata?
druk
odsetki 1 zł
tytuł wykonawczy do US
becikowe
becik-ojciec niemiec
czy umorzyć???
wychowawcze do zwrotu
dot.św. rodz.:jeżeli babka nienależnie pobrała 19 lipca, to odsetki od 20 lipca, czy od 1 sierpnia?
plus czy minus
becik - przysposobienie
Belgia a becik