zwrot DE przy zwrocie DM - Dodatek energetyczny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 26 sie 2016, 13:52

witam,
mam prośbę o pomoc w interpretacji przepisów.
Osoba miała przyznany DM i pobierała go przez 2 lata do chwili obecnej. Jednak pojawiły się nowe okoliczności, które spowodowały, że DM w ogóle się nie należał. Robię decyzję, która spowoduje zwrot w podwójnej wysokości dodatku mieszkaniowego. Równocześnie brali dodatek energetyczny, a jeśli nie należy się mieszkaniowy to nie należy sie i energetyczny. Czy energetyczny zwrot normalnie, nie w podwójnej wysokości, bo ustawa prawo energetyczne nic o tym nie mówi. Jakieś podstawy prawne do zwrotu nienależnie pobranego dodatku energetycznego? kto pomoże? Z góry dziękuję :)
sylajolka

Napisano: 31 sie 2016, 9:18

????????
sylajolka

Napisano: 31 sie 2016, 12:11

Ciężka sprawa, szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to ugryźć bo faktycznie w ustawie nic nie ma o nienależnie pobranym dodatku energetycznym. Na szkoleniu z P. Bajorem było tylko wspomniane, że dodatku energetycznego nie wstrzymujemy w przypadku wstrzymania dm ze względu na zaległości. Mam jakieś notatki i materiały z tego szkolenia, więc poszukam i jak coś znajdę to się odezwę. W tej chwili mogę dać ci numer tel do pani, która też prowadzi szkolenia i zawsze do niej dzwonię w razie wątpliwości, a ona zawsze chętnie pomoże ;)
pusia

Napisano: 07 wrz 2016, 14:57

Pusia a dlaczego nie wstrzymuje się DE w przypadku wstrzymania DM? Własnie wstrzymuję DM ze względu na zaległości i nie wiem co z DE....... Czy jakiś przepis reguluje to, że DE nie wstrzymuje się? Jak to interpretuje P.BajoR?
benita
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2016, 14:55

Uchylenie w wyniku wznowienia postępowania decyzji w sprawie przyznania DM lub stwierdzenia nieważności tej decyzji pociąga za sobą konieczność wzruszenia decyzji w sprawie DE.Uchylenie decyzji w sprawie przyznania DE bądź stwierdzenie jej nieważności powoduje,że mamy do czynienia ze świadczeniem nienależnie pobranym,podlegającym zwrotowi.W Prawie Energ.brak uregulowań w tej kwestii,ale dodatek energetyczny podobnie jak każde świadczenie wypłacane z pieniędzy publicznych podlega rygorom ustawy o finansach publicznych.
Chmiel

Napisano: 09 wrz 2016, 9:12

Benita, na szkoleniu P.Bajor powiedział, że wstrzymanie dodatku mieszkaniowego pozostaje bez wpływu na dodatek energetyczny, file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator/Moje%20dokumenty/Downloads/odpowiedz_z_Ministerstwa_Gospodarki.pdf, możesz sobie poczytać na ten temat w tym linku. Pozdrawiam
pusia

Napisano: 09 wrz 2016, 9:32

Pusia Niestety nie mogę tego otworzyć, to chyba jest jakiś dokument w Twoim komputerze.... Czy możesz wysłać mi na maila? [email protected]
benita
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2016, 12:03

Wysłałam.
pusia

Napisano: 15 wrz 2016, 8:00

pusia pisze:Ciężka sprawa, szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to ugryźć bo faktycznie w ustawie nic nie ma o nienależnie pobranym dodatku energetycznym. Na szkoleniu z P. Bajorem było tylko wspomniane, że dodatku energetycznego nie wstrzymujemy w przypadku wstrzymania dm ze względu na zaległości. Mam jakieś notatki i materiały z tego szkolenia, więc poszukam i jak coś znajdę to się odezwę. W tej chwili mogę dać ci numer tel do pani, która też prowadzi szkolenia i zawsze do niej dzwonię w razie wątpliwości, a ona zawsze chętnie pomoże ;)
Dzięki. Juz wiem, ze jesli decyzja o DM sie uprawomocni, to wszczynam postepowanie nienaleznie pobranym DE i zwraca w jednej wysokosci zgodnie z ustawa o finansach publicznych i o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. ale prosze o telefon do tej pani i kto to jest? :)
sylajolka

Napisano: 15 wrz 2016, 8:02

benita pisze:Pusia a dlaczego nie wstrzymuje się DE w przypadku wstrzymania DM? Własnie wstrzymuję DM ze względu na zaległości i nie wiem co z DE....... Czy jakiś przepis reguluje to, że DE nie wstrzymuje się? Jak to interpretuje P.BajoR?

Wstrzymanie DM nie powoduje utraty prawa do dodatku mieszkaniowego, dopiero jak decyzja wygasnie, wowczas robimy zaprzestanie wyplat DE w zwiazku z utrata prawa do dodatku mieszkaniowego :)
sylajolka

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x