Zwrot dofinansowania C5 ze sklepu.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Zwrot dofinansowania C5 ze sklepu.

Post autor: MartuchaEm »

Witajcie, czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Parę dni temu otrzymałam maila ze sklepu medycznego z prośbą o wskazanie konta na jakie sklep może dokonać zwrotu dofinansowania do zakupu przystawki elektrycznej do wózka inwalidzkiego w roku 2019 z uwagi na brak możliwości naprawy zakupionego sprzętu. Umowa z Beneficjentem została zawarta w 2019 r. następnie zostały złożone dokumenty przez Beneficjenta potwierdzające dostarczenie sprzętu do Wnioskodawcy. Z rozmowy z pracownikiem sklepu wiem, że pan chciał dokonać naprawy przystawki w ramach obowiązującej na nią gwarancji lecz ta naprawa nie jest możliwa przez co sklep zdecydował się na zwrot zarówno udziału własnego Beneficjenta jak i dofinansowania w ramach ,,Aktywnego Samorządu'' (przedstawiona została faktura przelewowa, przez co dofinansowanie zostało przekazane bezpośrednio na konta sklepu). Zastanawiam się co należy zrobić w takiej sytuacji? Czy zwrot środków polegający na wykonaniu dwóch przelewów (na konto Wnioskodawcy - udziału własnego i do PCPR - dofinansowania) jest słusznym rozwiązaniem? Czy sklep powinien zwrócić całość na konto tego pana by ten mógł zakupić nową przystawkę informując o tym PCPR? Może istnieje możliwość, iż po dokonaniu zwrotu na konto pana i PCPR oraz po przekazaniu tego zwrotu przez PCPR do oddziału PFRON, Realizator mając wiedzę, iż Beneficjent oddał przystawkę do sklepu oraz, że nie ma możliwości jej naprawy mógłby skrócić okres karencyjny na zawarcie umowy i przyznać panu dofinansowanie na nową przystawkę? Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym? :shock: :?
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Re: Zwrot dofinansowania C5 ze sklepu.

Post autor: cpr3 »

Zwrot środków na konto realizatora. Rozliczenie środków do PFRON prawdopodobnie z dniem 15-04-2022r.
Umowa beneficjenta z realizatorem została zerwana nie z jego winy.
Najlepiej zapytać się Beneficjenta czy chce złożyć nowy wniosek w tym roku, jeżeli tak to napisać do [email protected] zapytanie czy w takim przypadku można wyrazić zgodę na skrócenie karencji.
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Post autor: MartuchaEm »

Nie widzę powodu by zrywać umowę. To sklep ma problem z naprawą. Już wysłałam zapytanie na skrzynkę asa. Jestem ciekawa, czy ktoś miał podobną sytuację do tej.
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

Środki dotyczyły realizacji programu w roku 2019, aktualnie mamy inne limity i inny aneks do umowy z PFRON na realizację AS. To jest podstawa do rozwiązania umowy z beneficjentem i złożeniem nowego wniosku.
Ciekawa jestem jaką otrzymasz odpowiedź i czy pozwolą w ramach umowy z roku 2019 kupić nowy sprzęt.
pppcccppprrr
Stażysta
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: pppcccppprrr »

Moim zdaniem to albo zwraca i rezygnuje całkowicie, tzn. następuje rozwiązanie umowy. Albo wymienia ten wózek na inny za zgodą Realizatora (jest taka możliwości w naszej umowie). Wymiana rozumiem, że łatwiej w obrębie danego sklepu, a jak nie to zwrot kasy do klienta i zakup w innym. Ja bym bardziej szła w tą stronę, że klient prosi realizatora o zgodę na zamianę i wyjaśnia co się stało. Wtedy my np. wyrażamy zgodę i warunkujemy to dostarczeniem dokumentów do konkretnego dnia. Osoba ogrania temat ze sklepem i przynosi nam nową fakturę itd. Zostawiłabym te ich przelewy itp. jako sprawę pomiędzy nim a sklepem. Jeśli kasa wróciłaby na konto realizatora to ona jest do zwrotu do PFRON- nic z nią nie zrobicie.
ODPOWIEDZ