Tryb pobierania dochodów i wydatków wchodzi w zakres prowadzenia gospodarki finansowej JST. Dla jednostek państwowych ten tryb został uregulowany rozporządzeniem MF.
Dla jednostek samorządowych nie ma takiego uregulowania i nie jest to żadna luka prawna jak to piszą niedoinformowani, gdyż JST prowadzi w tym zakresie własną gospodarkę finansową.
Podstawą prawną jest ustawa o samorządzie gminnym:
Art. 51.
1. Gmina samodzielnie prowadzi gospodarkę finansową na podstawie uchwały budżetowej gminy.
Zgodnie z tym zapisem gmina w swojej uchwale budżetowej może samodzielnie określić tryb pobierania dochodów i dokonywania wydatków. Tryb ten może być np. zgodny z trybem określonym dla jednostek państwowych.
zwrot dotacji po zakończeniu roku a RB28S
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zwrot dotacji po zakończeniu roku a RB28S
...NIE MOŻE ...bo nie pozwalają na to zasady techniki legislacyjnej. W uchwale i zarządzeniu nie można wydawać przepisów łamiących ustawy i rozporządzenia. A nie ma ustawy ani rozporządzenia pozwalającej na działania , które sugeruje bdmb.
Paragraf 19 RMF ws. gospodarki finansowej nie dot. samorządowych jednostek budżetowych lecz państwowych. I dlatego w samorządowych nie powinno się tego rozliczać przez dochody i wydatki. Inaczej jest w państwowych tam zwroty z lat minionych idą na dochody.
Ustawę człowieku musisz mieć....a nie masz.
Paragraf 19 RMF ws. gospodarki finansowej nie dot. samorządowych jednostek budżetowych lecz państwowych. I dlatego w samorządowych nie powinno się tego rozliczać przez dochody i wydatki. Inaczej jest w państwowych tam zwroty z lat minionych idą na dochody.
Ustawę człowieku musisz mieć....a nie masz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość gops
- Kontakt:
Więc jak to zaksięgować???...w rb28s za grudzień pomniejszam wydatki np.85502-3110 a odsetki ksieguje jaki dochód i nie wykazuje ich w rb28s Tak?Więc 04.01.2019r jak przelałam do organu kwotę wraz z odsetkami to: odsetki mi zejdą a to świadczenie jak UJĄĆ na koncie 130 ????
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Po kolei w oparciu o schemat :
https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... a-500-plus
Księgowość OPS
(...)
decyzja przyznająa świadczenie -dekret 3
wypłata - dekret 2
zaliczenie do kosztów miesiąca- dekret 5
Decyzja o nienależnym - dekret 15 (15a)
Korekta kosztów - dekret 16
Wpłata świadczeń nienależnie pobranych -dekret 18
I teraz jest ważna sprawa
...jak tez zwrot dot. tego roku to w OPS dekret nr 17 i 21 a jak z lat minionych to dekret nt 19 i 20
JEDNAKŻE TERAZ KLUCZOWE KSIĘGOWANIA SĄ NA ORGANIE BO TRZEBA WOJEWODZIE POKAZAĆ ILE ZWROTÓW JEST Z TEGO ROKU A ILE Z LAT MINIONYCH TAK ABY KSIĘGOWOŚĆ WOJEWODY UJEŁA TO ALBO NA ZWROTY ALBO NA DOCHODY
A zatem patrz księgowania na organie finansowym (budżetowym) dekrety 7 i odpowiednio 7a.
Zadania z przykładami liczbowymi są na szkoleniach w BDO
https://www.bdo.pl/pl-pl/us%C5%82ugi/do ... do-academy
https://www.bdo.pl/pl-pl/publikacje/biu ... a-500-plus
Księgowość OPS
(...)
decyzja przyznająa świadczenie -dekret 3
wypłata - dekret 2
zaliczenie do kosztów miesiąca- dekret 5
Decyzja o nienależnym - dekret 15 (15a)
Korekta kosztów - dekret 16
Wpłata świadczeń nienależnie pobranych -dekret 18
I teraz jest ważna sprawa
...jak tez zwrot dot. tego roku to w OPS dekret nr 17 i 21 a jak z lat minionych to dekret nt 19 i 20
JEDNAKŻE TERAZ KLUCZOWE KSIĘGOWANIA SĄ NA ORGANIE BO TRZEBA WOJEWODZIE POKAZAĆ ILE ZWROTÓW JEST Z TEGO ROKU A ILE Z LAT MINIONYCH TAK ABY KSIĘGOWOŚĆ WOJEWODY UJEŁA TO ALBO NA ZWROTY ALBO NA DOCHODY
A zatem patrz księgowania na organie finansowym (budżetowym) dekrety 7 i odpowiednio 7a.
Zadania z przykładami liczbowymi są na szkoleniach w BDO
https://www.bdo.pl/pl-pl/us%C5%82ugi/do ... do-academy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość gops
- Kontakt:
Dzięki TWoj za odpowiedz,u mnie jest omijane konto 640,ja pomniejszyłam zwrot świadczenia w 2018 r i wykazałam to w RB28S,oddałam dotacje w styczniu 2019 wraz z odsetkami do gminy i skarbnik całą tą kwotę z % oddała do BP i teraz mam problem zaksięgować na koncie 130 z jaką analityką jako wydatek???? 223/130???jak zwrot środków na wydatki do gminy??Tylko jaka analityka do konta 130???I co z RB28S za styczeń???
Oprócz zwrot dotacji po zakończeniu roku a RB28S - Księgowość przeczytaj również:
Polityka rachunkowości na rok 2019?
zasiłek stały od wojewody a emerytura
zwolnienie lekarskie za 12/2018 w liście płac za 01/2019
pismo z ZUS - kontrola zwolnień lekarskich
20-letni okres składkowy w trakcie miesiąca
Dożywianie -odpisy za grudzień 2018
Środki EFS skierowane do PCPR a ustawa o działalności pożytk
nienależnie pobrane św.z FA a dług dłużnika
faktura korygująca - jak zaksięgować?
drukowanie decyzji do księgowości ŚR,ŚW, itd.
nota wystawiona w styczniu za energię z 11.2018
Odpisy aktualizacyjne zgon dłużnika
Koszty obsługi bankowej w zadaniach zleconych
kdr dla dorosłych a miejsce zamieszkania
Rachunek a dane odbiorcy i nabywcy
zaangażowanie - dożywianie 85230