Witam mam pytani pani pobiera zasiłek dla opiekuna na syna. Od 14 marca nabyła uprawnienia z ZUS do renty rodzinnej po zmarłym mężu. Świadczenia za marzec zostały wypłacone w całości. ZUS do naszego organu zwrócił się z zapytanie, czy ZUS ma dokonać zwrotu zasiłku od 14.03.2018 ( potrącenia z renty ) . Wiem , że ZUS robi to w przypadku zasiłku pielęgnacyjnego jest to traktowane jako świadczenie nienależnie pobrane i nie ma odsetek. Pytanie, czy można ten mechanizm zastosować w przypadku świadczenia dla opiekuna.
ale co ty chcesz rozwiazywac ? przyznanie pani renty rodzinnej nie powoduje utraty prawa do zdo dla niej - chyba ze ma ona prawo do wlasnej renty ale wybrala rente rodzinna po mezu (czyli ma zbieg prawa do renty rodzinnej i innego swiadczenia emerytalno-rentowego - a nie sadze,ze ma skoro pobierala zdo)
a mam drugi przypadek Pani pobiera specjalny zasiłek opiekuńczy i nabyła uprawnienia do emerytury od 12.03.2018. świadczenia za cały miesiąc wypłaciliśmy. ZUS chce dokonać zwrotu od 12.03.2018.
czy takie rozliczenie z ZUS może być jak w przypadku zasiłku pielęgnacyjnego.
Kiedyś dla siebie zgłębiałem ten temat i na koniec wyszło, że świadczenia wypłacone po otrzymaniu przez klienta inf o emeryturze nie można nazwać np a takowych żądamy zwrotu, czyli nie ma np to i nie ma zwrotu
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”